Till innehåll på sidan

Statliga mediers anslutning till det pressetiska systemet

Skriftlig fråga 2016/17:1697 av Lars Beckman (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-06-29
Överlämnad
2017-06-29
Besvarad
2017-07-19
Sista svarsdatum
2017-07-19
Svarsdatum
2017-07-19
Anmäld
2017-08-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

 

I flera skriftliga frågor och även under statsrådens frågestund i kammaren har jag frågat ministern vad en medborgare som blir uthängd av de statliga medierna på webben ska göra. Bakgrunden var att SVT hängde ut en undersköterska som slog larm om brister i vården.

I flera skriftliga svar har ministern hänvisat dels till granskningsnämnden för radio och tv, dels till att regeringen avser att ge tilläggsdirektiv till den pågående parlamentariska public service-utredningen.

Nu har regeringen gett tilläggsdirektiven, men där saknas just tilläggsdirektiv om att de statliga medieföretagen ska ansluta sig till det pressetiska systemet. Regeringen skriver: ”Dessa frågor bör ses över i ett bredare mediepolitiskt sammanhang och därmed inte inom ramen för den parlamentariska public service-kommittén.”

Ministern har alltså avgivit två skriftliga svar och svar i kammaren till mig som inte har varit korrekta, och känslan av att ministern har kommit med oriktiga uppgifter går inte att utesluta. Det här betyder också att en medborgare som blir uthängd av SVT, SR eller UR på webben inte har något skydd mot övergrepp och att regeringen inte vidtar några åtgärder för att lösa problemet.

Med anledning av det ovanstående vill jag fråga kultur- och demokratiministern:

 

När avser ministern att ta initiativ till att se över frågan om att de statliga medieföretagens anslutning till det pressetiska systemet?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1697 besvarad av Kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP)

Svar på fråga 2016/17:1697 av Lars Beckman (M) Statliga mediers anslutning till det pressetiska systemet

Lars Beckman har frågat mig när jag avser att ta initiativ till att se över frågan om de statliga medieföretagens anslutning till det pressetiska systemet.

Medieutvecklingen innebär att gränserna mellan olika typer av medier blir allt svårare att upprätthålla. I tilläggsdirektiv (2017:73) till kommittén om radio och tv i allmänhetens tjänst (Parlamentariska public service-kommittén, Ku2016:06) noterar regeringen att utvecklingen väcker frågor kring de medieetiska systemens betydelse och räckvidd. Frågan om möjligheten och behovet av ett nytt medieetiskt system gäller inte enbart public service. Regeringen konstaterar att frågorna bör ses över i ett bredare mediepolitiskt sammanhang. I samband med genomförandet av de europeiska regler som förhandlas just nu i det s.k. AV-direktivet kan vissa frågor om utökad själv- och samreglering av tv och beställ-tv behöva utredas.

I tilläggsdirektiven konstaterar regeringen också att medieutvecklingen riskerar att innebära att en alltmer begränsad del av public service-företagens verksamhet omfattas av sändningstillstånden och därmed av den granskning och uppföljning som görs av granskningsnämnden för radio och tv. Frågan om regleringen av public service är dock kopplad till yttrandefrihetsgrundlagens (YGL) krav på etableringsfrihet i tråd. Regeringen avser därför att tillsätta en parlamentarisk kommitté med uppdrag att se över YGL. Ett av ändamålen bör vara att ge förutsättningar för en mer ändamålsenlig reglering och därmed även uppföljning av radio och tv i allmänhetens tjänst. Eventuella förslag i ett sådant syfte kommer dock inte kunna genomföras innan nästa tillståndsperiod har inletts. Tilläggsdirektiven ger därför den pågående Parlamentariska public service-kommittén i uppdrag att se över hur regleringen ska utformas på kortare och längre sikt.

Stockholm den 18 juli 2017

Alice Bah Kuhnke

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.