Statsbidrag och byråkrati i skolan

Skriftlig fråga 2016/17:1505 av Linus Sköld (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-05-30
Överlämnad
2017-06-01
Anmäld
2017-06-02
Svarsdatum
2017-06-07
Sista svarsdatum
2017-06-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

För någon vecka sedan var det deadline för ansökan och rekvirering för flera statsbidrag som Skolverket administrerar. Många kommuner och skolhuvudmän brottas med siffror som löneuppgifter, personnummerredovisning, elevantal och personaltäthet. Andra delar att brottas med är den terminologi som byråkratin kräver och när skälen för olika beslut är svåra att spåra. Vad betyder det att ansöka inom respektive utom bidragsram, eller för att bibehålla eller förstärka i lågstadiesatsningen? Vad betyder det att vår bidragsram halverats sen föregående år? Ingår redan beviljade medel i den halverade ramen? Ska det som ska bibehållas då sökas inom, utom eller ens alls? Eller är det verkligen nödvändigt för Skolverket att begära personnummer, tjänstgöringsgrad, löneuppgifter med mera för alla 65 000 lärare som fått del av Lärarlönelyftet? I statsbidrag efter statsbidrag ska olika eller liknande siffror redovisas för olika yrkesgrupper, skolformer, ämnen, timplaner etcetera.

Denna administration är resurskrävande. Stora kommuner och skolkoncerner kan ha utrymme för att avsätta övergripande resurser som sköter detta. Men för mindre kommuner som min egen, eller riktigt små som våra grannar, landar administrationen i verksamhetsledningsledet, till exempel hos rektor eller skolchef. De riktigt små skolhuvudmännen berättar ibland att de avstår från att söka riktade statsbidrag eftersom det är så krångligt. Det tycker jag är allvarligt. Det kan nämligen betyda att elever som behöver resurserna bäst blir utan för att staten byggt upp en för krånglig byråkrati kring statsbidragen.

Med anledning av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin:

 

Avser ministern att inom sitt ansvarsområde vidta några åtgärder för att underlätta administrationen av statsbidragen och i så fall vilka?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1505 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

Dnr U2017/02570/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1505 av Linus Sköld (S) Statsbidrag och byråkrati i skolan

Linus Sköld har frågat mig om jag avser att inom mitt ansvarsområde vidta några åtgärder för att underlätta administrationen av statsbidragen och i så fall vilka.

Som regeringen har framfört tidigare bör generella statsbidrag vara utgångspunkten när staten förmedlar pengar till kommunerna. Regeringen har verkat för att de specialdestinerade statsbidragen i högre utsträckning utformas och riktas till de skolor och huvudmän som är i störst behov av statliga bidrag. Det finns även möjlighet att utforma satsningar så att statsbidrag inte riktas till huvudmännen utan att Statens skolverk i stället får förfoga över medlen och efter dialog med huvudmännen besluta att sätta in insatser som är väl anpassade efter huvudmännens förutsättningar och behov. Exempel på detta är Samverkan för bästa skola och Nationella skolutvecklingsprogram.

Specialdestinerade statsbidrag bör vidare anpassas så att de inte missgynnar huvudmän med mindre administrativa och ekonomiska resurser. Skolverket bedriver ett aktivt arbete med att förenkla hanteringen av statsbidragen för huvudmännen, bl.a. genom att utveckla en samlad digital hantering av bidragen.

Mycket tyder på att regeringens arbete för att effektivisera statsbidragen och dess utformning har gett resultat. Lågstadiesatsningen och Lärarlönelyftet är exempel på statsbidrag som har mycket högt nyttjande och statsbidrag där söktrycket tidigare var lågt, t.ex. bidraget för hjälp med läxor eller annat skolarbete respektive bidrag för undervisning under skollov, har nu högt söktryck.

2015 års skolkommission har nu lämnat sitt slutbetänkande med förslag om hur behoven av många riktade statsbidrag långsiktigt kan minskas. Skolkommissionens förslag har skickats ut på remiss och jag ser fram emot att ta del av remissinstansernas synpunkter. Jag avser att återkomma i frågan efter remissomgången.

Stockholm den 7 juni 2017

Gustav Fridolin

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.