Stöd till de iranska människorättsaktivisterna

Skriftlig fråga 2018/19:421 av Fredrik Malm (L)

Fredrik Malm (L)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen fälldes människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh i vad som inte kan kallas för något annat än en skenrättegång. Varken Nasrin eller hennes advokat medverkade i rättegången, rapporterar Amnesty. Hon riskerar nu över 30 år i fängelse och ett dödligt antal piskrapp. Anklagelserna som riktas mot henne är att hon har bedrivit statsfientlig information, vilket har chockat bland annat FN, då hennes arbete syftat till att stå upp för mänskliga rättigheter. Sverige och EU kan inte se blint på den här typen av frihetsinskränkningar och drakoniska lagar.

Kvinnors rättigheter i Iran är kraftigt begränsade. Kvinnor i Iran behöver sin mans tillstånd för att få arbeta, tvingas att bära hijab och kan inte ens frångå äktenskap i fall där ens man våldför sig på en. För två år sedan besökte Sveriges handelsdelegation Teheran, där de svenska statsråden anpassade sig efter iranska lagar och bar slöja, något som väckte stor kritik både från Liberalerna och från människorättsaktivister i Iran, som ansåg att de normaliserade tvånget. Det ger helt motsatt effekt ifall målet är att hjälpa kvinnor som Nasrin.

Sverige bör använda de instrument och påtryckningsmekanismer vi har för att Iran ska utvecklas i en demokratisk riktning, inte anpassa oss efter diktatorers regler av bekvämlighetsskäl. Jag skulle därför vilja att ministern talar klarspråk om Iran och dess oskyldigt dömda människorättsaktivister.

Jag vill därför fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Hur avser ministern och regeringen att agera för att Nasrin Sotoudeh och andra människorättsaktivister i Iran ska friges? 

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2019-03-18 Överlämnad: 2019-03-19 Anmäld: 2019-03-26 Svarsdatum: 2019-03-27 Sista svarsdatum: 2019-03-27
Svar på skriftlig fråga