Straffet för vapenbrott

Skriftlig fråga 2006/07:1634 av Wigström i Göteborg, Cecilia (fp)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2007-09-10
Anmäld
2007-09-18
Besvarad
2007-09-19
Svar anmält
2007-09-20

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 10 september

Fråga

2006/07:1634 Straffet för vapenbrott

av Cecilia Wigström i Göteborg (fp)

till justitieminister Beatrice Ask (m)

Enligt polisen har det sedan årsskiftet förekommit skottlossning varannan dag i Göteborg. Denna oroande utveckling är en direkt effekt av den växande organiserade brottsligheten. MC-gäng och andra ligor använder vapen för att hota vittnen, företagare och representanter för rättsväsendet. Eftersom vapen är en central del av denna systemhotande brottslighet är det alldeles för låga straff för olaga vapeninnehav.

Det är frustrerande att innehav av vapen på allmän plats oftast inte innebär högre straff än böter eller någon månads fängelse. Folkpartiet anser att skjutvapen på allmän plats ska räknas som grovt vapenbrott. Det skulle i dag innebära en skärpning av straffet till fängelse i lägst sex månader. Dessutom bör straffet för grovt vapenbrott skärpas.

Det är viktigt att det vid tillståndsgivning, återkallelse av tillstånd och förvaring av legala vapen sker en noggrann lämplighets- och uppföljningskontroll. Det är också ett problem att varje länspolismyndighet har egna register över vapeninnehav, vilka inte får samköras med de centrala vapenregister som finns på central nivå. Detta försvårar möjligheterna att identifiera ägare och vapen som är på drift.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att minska förekomsten av illegala vapen?

Svar på skriftlig fråga 2006/07:1634 besvarad av Justitieminister Beatrice Ask

den 19 september

Svar på fråga

2006/07:1634 Straffet för vapenbrott

Justitieminister Beatrice Ask

Cecilia Wigström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att minska förekomsten av illegala vapen.

Jag håller med Cecilia Wigström om att det är viktigt att det sker en noggrann lämplighets- och uppföljningskontroll vid tillståndsgivning, återkallelse av tillstånd och förvaring av legala vapen.

Rikspolisstyrelsen för såväl ett centralt vapeninnehavarregister som ett centralt vapenregister vilka båda ingår i vapenärendesystemet (VÄS). Enligt uppgifter från Rikspolisstyrelsen fungerar samarbetet mellan de lokala polismyndigheterna och Rikspolisstyrelsen utmärkt.

Det är angeläget att minska förekomsten av illegala vapen i samhället. Flera olika åtgärder vidtas för att vi ska nå dit, bland annat har vi nyligen haft en vapenamnesti som inbringade drygt 13 500 vapen och över 17 ton ammunition. För att motverka våldsbrott som begås med illegala vapen infördes förra året en rätt för polisen att i brottsförebyggande syfte söka igenom fordon efter vapen som kan komma till brottslig användning. En annan viktig förutsättning för att komma till rätta med problemet är att vi fortsätter att utveckla och fördjupa det internationella samarbetet. Tullverket är till exempel sedan förra året skyldigt att lämna uppgifter till polisen om alla vapen som passerar Sveriges gränser. Nämnas kan också att det pågår ett projekt mot vapensmuggling inom ramen för Östersjösamarbetet mot organiserad brottslighet.

Jag följer den här frågan noga och kommer vid behov att vidta ytterligare åtgärder.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.