Sverige och Nato

Skriftlig fråga 1997/98:1083 av Zetterberg, Eva (v)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
1998-09-11
Anmäld
1998-09-14
Besvarad
1998-09-18

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

Fråga 1997/98:1083 av Eva Zetterberg (v) till statsministern om Sverige och Nato

den 11 september

I programmet Reportrarna (TV 1) den 9 september 1998 avslöjades att det i många år funnits ett hemligt samarbetsavtal mellan Sverige och Nato rörande en rad känsliga militära angelägenheter. Det har handlat om kurser och personalutbyte. Dessutom har USA beretts möjlighet att lägga ut slingor med hydrofoner både på svenskt och internationellt vatten i Östersjön. I programmet påpekades att dessa informationsinsamlande åtgärder inte bara skadade den svenska neutralitetspolitikens trovärdighet, utan att den också gjorde Sverige till ett viktigt mål för Sovjetunionen, vilken kunde frestas till att i ett skärpt läge avstå från att respektera den svenska neutralitetspolitiken. I ord har Sverige varit alliansfritt i fred, men i praktiken fört en politik som undergrävt möjligheterna till neutralitet i krig.

Jag vill fråga statsministern:

Vilka åtgärder avser regeringen att vidta för att Sverige skall återupprätta sitt anseende och sin faktiska status som en stat alliansfri i fred och neutral i krig?

 

Svar på skriftlig fråga 1997/98:1083 besvarad av , ()

Svar på fråga 1997/98:1083 om Sverige och Nato
    Utrikesminister Lena Hjelm-Wallén

den 18 september

Eva Zetterberg har frågat statsministern vilka åtgärder regeringen avser vidta för att Sverige skall återupprätta sitt anseende och sin faktiska ställning som en stat alliansfri i fred och neutral i krig.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som skall svara på frågan.

Eva Zetterbergs fråga utgår från uppfattningen att trovärdigheten i Sveriges militära alliansfrihet - och våra möjligheter att kunna hålla oss neutrala i händelse av krig i vårt närområde - skulle ha skadats. Jag delar inte denna uppfattning.

Sveriges militära alliansfrihet har utgjort och utgör alltjämt ett viktigt medel för vår säkerhetspolitik. Denna politik har tjänat oss väl och utgör fortfarande den bästa grunden för att tillvarata Sveriges intressen.

Den militära alliansfriheten utesluter dock inte att vi samtidigt fördjupar och utvecklar det bilaterala säkerhets- och försvarsrelaterade samarbetet. Detta samarbete är en naturlig del av vårt engagemang och arbete för att bygga upp en alleuropeisk säkerhetsstruktur.

Sedan det kalla krigets slut har våra försvarsrelaterade kontakter med andra länder ökat. Detta gäller särskilt vårt bilaterala samarbete med länderna i vårt närområde, inte minst vad avser Finland, Ryssland och de baltiska länderna. Vårt försvarsrelaterade samarbete med andra stater har också kommit att fördjupas genom vårt aktiva engagemang i Partnerskap för fred (PFF) och Euroatlantiska partnerskapsrådet (EAPR).

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.