Tågbärgning

Skriftlig fråga 2016/17:1078 av Sten Bergheden (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-03-20
Överlämnad
2017-03-21
Anmäld
2017-03-22
Svarsdatum
2017-03-29
Sista svarsdatum
2017-03-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Nyligen spårade ett arbetsfordon på Västra stambanan ur med stora förseningar i trafiken som följd. Trots att urspårningen inte var speciellt våldsam tog det över sju timmar innan bärgningsarbetet påbörjades. Enligt uppgifter från P4 Skaraborg var den olycksplatsansvarige som skulle komma till platsen och ge ett röjningsmedgivande försenad. Varför den personen inte var på plats snabbare kan Trafikverket inte svara på. Det är inte rimligt att det tar sju timmar innan bärgningen ens påbörjas efter en olycka på en så trafikerad sträcka som Västra stambanan. Tvärstoppet orsakade förseningar för stora delar av spårtrafiken i landet och tusentals resenärer drabbades av den långsamma bärgningsprocessen. Det är tydligt att det behövs bättre rutiner kring hur en olycka av den här typen ska åtgärdas.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att bärgningsarbetet vid olyckor likt den på Västra stambanan inte ska fördröjas på grund av brister i rutiner runt olyckplatsansvariga och röjningsmedgivande?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1078 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/02195/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1078 av Sten Bergheden (M) Tågbärgning

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att bärgningsarbetet vid olyckor likt den på Västra stambanan inte ska fördröjas på grund av brister i rutiner runt olycksplatsansvariga och röjningsmedgivande.

Att snabbt hantera och avhjälpa störningar och trafikstopp i järnvägstrafiken är en angelägen och högt prioriterad fråga. Som infrastrukturförvaltare för det statliga järnvägsnätet så har Trafikverket ansvar för att tillse att avhjälpande åtgärder vidtas vid störningar och trafikstopp till följd av t.ex. urspårningar och olyckor på de statliga järnvägarna.

Trafikverket har säkerställt en god basberedskap för att kunna hantera uppkomna störningar och trafikstopp via avtal med järnvägsentreprenörer och järnvägsoperatörer. Hur dessa avtal är utformade och vilka krav som gäller för inställelsestid m.m. varierar med olika bantyper och vilka typer av störningar och fel som ska avhjälpas. Stambanor och högtrafikerade stråk är högst prioriterade liksom störningar som får en stor påverkan på trafiken.

Kraven är satta utifrån avvägningar att kunna hålla en god beredskap för att vidta snabba åtgärder till en ekonomiskt försvarbar kostnad. Trots en god beredskap så kan det uppstå situationer med trafikstörningar där åtgärder för att avhjälpa fel är komplicerade.

Den störning på Västra stambanan som Sten Bergheden tar upp i sin fråga är ett exempel på ett tillfälle där det krävdes extraordinära insatser för att kunna avhjälpa felet. Sten Bergheden påstår i sin fråga att personalen var försenad till olycksplatsen. Enligt uppgifter från Trafikverket så var olycksplatsansvarig personal på plats cirka en timme efter urspårningen för att påbörja planering av hur bärgningen bäst utförs. Olycksplatsen visade sig ha dålig bärighet vilket medförde att vissa förstärkningsarbeten av marken runtom olycksplatsen var tvungna att vidtas för att kunna få en kranbil till platsen för att lyfta det urspårade tåget på plats igen.

Min bedömning är att Trafikverket har en god beredskap samt fungerande rutiner för att säkerställa att uppkomna störningar och trafikstopp kan avhjälpas på ett godtagbart sätt. Jag kommer fortsatt att följa dessa frågor nära i min dialog med Trafikverket.

Stockholm den 24 mars 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.