Tandläkarbrist och snabbspår

Skriftlig fråga 2016/17:1250 av Amir Adan (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-04-20
Överlämnad
2017-04-20
Anmäld
2017-04-21
Svarsdatum
2017-04-26
Sista svarsdatum
2017-04-26
Besvarad
2017-04-26

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Sverige har inte i tillräckligt stor utsträckning fått in utrikes födda och nyanlända på arbetsmarknaden, samtidigt som det är tandläkarbrist på många platser i Sverige. Det gäller i synnerhet kommunerna i glesbygd. För nyanlända tandläkare från länder utanför EU eller ESS-området finns två huvudsakliga vägar att gå. Antingen kan de skriva Socialstyrelsens kunskapstest med efterföljande provtjänstgöring i sex månader eller så kan de gå en ettårig kompletterande utbildning som också innefattar praktik. Men bristen på praktik- och utbildningsplatser gör att invandrade tandläkare måste vänta längre än nödvändigt för att komma tillbaka till yrket. Om vi ska klara framtidens tandvård även utanför storstadsområden måste vi underlätta en mer effektiv rekrytering av utbildad och kompetent personal både från EU-länder och från resten av världen.

Snabbspåren är en åtgärd som regeringen ofta återkommer till som viktig för att underlätta för nyanlända att komma i arbete. Regeringens satsning på ett snabbspår för tandläkare från länder utanför EU/EES är dock illa ute. För att vara ett snabbspår är det påfallande långsamt. Om snabbspår ska vara just snabbspår är det tydligt att det krävs åtgärder för att förbättra och öka takten så att nyanlända kommer in på arbetsmarknaden. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att öka antalet tandläkare i snabbspåren?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1250 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på fråga 2016/17:1250 Tandläkarbrist och snabbspår av Amir Adan (M)

Amir Adan har frågat mig om vilka åtgärder jag avser vidta för att öka antalet tandläkare i snabbspåren.

Jag följer arbetet med snabbspåren mycket noga eftersom det är en prioriterad fråga för regeringen. Snabbspår är en viktig insats för att ta tillvara nyanländ kompetens samt bidra till bristyrkesförsörjningen. Det är dock arbetsmarknadens parter och Arbetsförmedlingen som kommer överens om vilka yrken som ska omfattas av ett snabbspår. För att snabbspåren ska fungera väl krävs engagemang och insatser från alla berörda intressenter. Det gäller i synnerhet för snabbspåren för legitimationsyrken. Här är det till exempel mycket välkommet att Socialstyrelsen, bland annat tack vare de extra resurser regeringen skjutit till, har fått ner sina handläggningstider och effektiviserat processen.

Regeringen har även beslutat att ge Malmö högskola i uppdrag att planera för och bygga upp en kompletterande utbildning för personer med avslutad utländsk tandläkarutbildning. Kompletterande utbildning för tandläkare finns sedan tidigare på Göteborgs universitet och Karolinska institutet.

Vad gäller tillgången till praktikplatser så behöver fler arbetsgivare erbjuda platser för praktiskt tjänstgöring som är krav i Socialstyrelsens process. Det är också viktigt att Arbetsförmedlingen arbetar för att få tillgång till fler praktikplatser. Arbetsförmedlingen har här på flera orter fördjupat sitt samarbete med Folktandvården samt prioriterat arbetet med att få bättre kontakter med privata vårdgivare.

Stockholm den 26 april 2017

Ylva Johansson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.