Till innehåll på sidan

Tekniska problem som påverkar pendeltågstrafik i Stockholm

Skriftlig fråga 2017/18:613 av Nina Lundström (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2018-01-19
Överlämnad
2018-01-22
Anmäld
2018-01-23
Svarsdatum
2018-01-31
Sista svarsdatum
2018-01-31
Besvarad
2018-01-31

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Varje dag görs ca 300 000 resor med pendeltåg i Stockholmsregionen. Att pendeltågen fungerar är viktigt. Resenärer måste kunna lita på transportsystemet. Det är viktigt för att pendlarnas vardag ska fungera så att man kommer i tid. Bilister bör kunna ställa bilen och välja kollektivtrafik och därmed slippa spendera mycket tid i bilkö. Pendeltågstrafiken har dock drabbats av många störningar. Stora förseningar, totalstopp och inställda tåg har blivit vardag för Stockholms kollektivtrafikresenärer. Det påverkar resenärerna och tilliten till att resa med kollektivtrafik. Signalfel, växelfel och nedrivna kontaktledningar – tekniska problem som staten har ansvar för – har återkommande orsakat stopp i trafiken. Pendeltågstrafiken är beroende av att spåren fungerar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth följande:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att problemen på järnvägen/spåren ska lösas så att inte ständigt återkommande brister ska fortsätta att hindra framkomligheten för pendeltågen?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:613 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)



N2018/00401/TIF

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:613 av Nina Lundström (L)
Tekniska problem som påverkar pendeltågstrafiken i Stockholm

Nina Lundström har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att problemen på järnvägen/spåren ska lösas så att inte ständigt återkommande brister ska fortsätta att hindra framkomligheten för pendeltågen.

Regeringen har höga ambitioner när det gäller den svenska järnvägen. En väl fungerande tågtrafik är viktigt för att uppnå flera av regeringens mål om hög sysselsättning, grundläggande tillgänglighet, en ökad andel kvalificerad industriproduktion samt minskad klimat- och miljöpåverkan.

Sverige har under många år satsat för lite resurser på drift och underhåll av järnvägssystemet vilket har bidragit till de trafikstörningar och den förseningsproblematik som systemet dras med idag. Regeringen har därför genomfört kraftiga förstärkningar av järnvägsunderhållet och ökat det årliga anslaget till järnvägsunderhåll med 1,34 miljarder kronor per år under perioden 2016–2018. I den kommande nationella planen för transportinfrastrukturen för perioden 2018–2029 kommer anslaget till järnvägsunderhåll att öka med hela 47 procent jämfört med nuvarande plan.

Behovet av underhållsåtgärder är stort och det kommer att krävas mycket arbete innan järnvägen får en höjd punktlighet och robusthet. Det är vidare en utmaning att kunna genomföra underhållet då det är trångt på spåren. Ambitionen är att störa trafiken så lite som möjligt, men det kommer att märkas när dessa välbehövliga arbeten ska genomföras. Satsningen på kraftigt ökat underhåll och reparationer kommer att ställa stora krav på planering och en bred samverkan mellan alla järnvägens aktörer. Det är nödvändigt att respektive part tar ansvar för sin uppgift och bidrar till att lösa problemen.

Vad gäller situationen i Stockholm så är det inte bara järnvägsanläggningen som är orsak till förseningsproblematiken. Stockholms läns landsting (SLL) som ansvarar för pendeltågstrafiken har valt ett trafikeringsupplägg vars utformning gör det störningskänsligt. Trafikverket har inför genomförandet av upplägget påpekat riskerna för SLL. SLL tycks även ha problem med sin tågoperatör MTR vilka inte kan tillhandahålla tillräckligt med fordon för att bedriva trafiken enligt avtal.

Stockholm den 30 januari 2018

Tomas Eneroth

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.