Till innehåll på sidan

Teologiska utbildningars akademiska frihet och HSV

Skriftlig fråga 2008/09:1101 av Sacrédeus, Lennart (kd)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2009-07-22
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Anmäld
2009-08-13
Besvarad
2009-08-20
Svar anmält
2009-09-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 22 juli

Fråga

2008/09:1101 Teologiska utbildningars akademiska frihet och HSV

av Lennart Sacrédeus (kd)

till statsrådet Tobias Krantz (fp)

Regeringen strävar efter ökad akademisk frihet och har därför bland annat tillsatt Autonomiutredningen som i december 2008 presenterade Självständiga lärosäten (SOU 2008:104). Direktiven sade bland annat: ”Utgångspunkten för förslagen ska vara en minskad politisk styrning av och ökat självbestämmande för lärosätena.” Högskoleministern sade även: ”Vi tror att mer självständighet leder till mer profilering, som i sin tur främjar kvalitet.” Detta kan även ses främja maktdelning och stärka en yttrandefrihet skild från staten.

Frågan är om denna nya inriktning varit utgångspunkt för Högskoleverket (HSV) då de inspekterat landets teologiska utbildningar. Efter denna granskning ifrågasätter verket rätten för flera universitet och högskolor att examinera studenter i religionsvetenskap och teologi och föreslår att flera nya ansökningar om examensrätter vid enskilda teologiska högskolor avslås.

Pekka Mellergård, rektor vid Örebro teologiska högskola, en av de granskade högskolorna, kommenterar: ”Det här är en politisk och ideologisk aktion. En partsinlaga som speglar tidsandan, en sorts naiv tro på kunskaps-teoretisk neutralitet.” Vidare säger han: ”De som har störst anledning att vara oroliga är Högskoleverket för sin brist på förståelse för det här ämnesområdet. Det är uppseendeväckande. De menar att vi är fördomsfulla. Men deras rapport andas en väldig fördomsfullhet. När de kom på besök fick våra studenter frågor som ’får ni ställa frågor under lektionerna?’. De utgick ifrån att våra elever kommer ifrån fundamentalistiska miljöer.” (Dagen den 4 juni 2009)

Avser statsrådet att ta initiativ till en översyn av Högskoleverkets granskning av teologiska utbildningar och att tillståndsgivningen till dessa ska ske i linje med regeringens nya intentioner om ökad självständighet för att främja kvalitet?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:1101 besvarad av Statsrådet Tobias Krantz

den 20 augusti

Svar på fråga

2008/09:1101 Teologiska utbildningars akademiska frihet och HSV

Statsrådet Tobias Krantz

Lennart Sacrédeus har frågat mig om jag avser att ta initiativ till att Högskoleverkets granskning av teologiska utbildningar och att tillståndsgivningen till dessa ska ske i linje med regeringens nya intentioner om ökad självständighet för att främja kvalitet.

Regeringen har en tydlig ambition att öka friheten för universitet och högskolor och minska den politiska detaljstyrningen av lärosätena och deras verksamhet. Ökat självbestämmande för lärosätena främjar verksamhetens utveckling och kvalitet, inte minst vad gäller samverkan med det omgivande samhället, vilket i förlängningen gynnar utvecklingen av samhället i stort. Till exempel utser lärosätena numera i praktiken själva en större del av sina styrelser. Forskningsresurserna har ökat kraftigt och en stor andel har gått direkt till den fria, oberoende grundforskningen vid lärosätena. Förslagen om ökad frihet för universitet och högskolor i Autonomiutredningens betänkande Självständiga lärosäten (SOU 2008:104) bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Jag vill understryka att ambitionen om ökad frihet inte står i motsats till behovet av att det finns ett väl fungerande system för kvalitetsgranskning av högskoleutbildning. Högskoleverket (HSV) har en viktig uppgift att granska högskoleutbildningars kvalitet. Verket har också i uppgift att yttra sig över ansökningar från enskilda utbildningsanordnare om att få tillstånd att utfärda högskoleexamina. Med verkets yttrande och förslag till beslut som grund beslutar regeringen om examenstillstånd.

Regeringen planerar att återkomma till frågan om hur ett nytt kvalitetsdrivande utvärderingssystem bör utformas. Utbildningar som bedrivs av enskilda utbildningsanordnare bör inte särbehandlas, samma grundläggande kvalitetskriterier bör gälla för all högre utbildning. Jag avser därför inte att i nuläget ta initiativ till att förändra Högskoleverkets kvalitetsgranskningar eller hantering av examenstillstånd gällande teologiska utbildningar.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.