Till innehåll på sidan

Test av moderna transportlösningar i Göteborg

Skriftlig fråga 2016/17:670 av Lars Hjälmered (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-01-17
Överlämnad
2017-01-18
Anmäld
2017-01-19
Svarsdatum
2017-01-25
Sista svarsdatum
2017-01-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anna Johansson (S)

 

Transporter är helt avgörande för oss människor. Det handlar om allt från att kunna åka till och från jobbet till semesterresan och att transporter av gods ska fungera. Ibland sker resan med buss eller bil, en annan gång med flyg och en tredje gång med lastbil. Alla transportslag behövs och kompletterar varandra.

I Sverige pågår viktig forskning om och utveckling av autonoma eller självstyrande fordon. Inom projektet Drive Me är tanken att ett hundratal familjer ska få möjlighet att på riktigt och i det vardagliga livet testa och använda självstyrande bilar. Inom ramen för programmet Drive Sweden utvecklas och forskas brett kring hur dessa självstyrande fordon och andra former av modern mobilitet på olika sätt kan komma att ändra alltifrån resmönster till stadsplanering. Det finns en stor uppslutningen från forskning, samhälle och näringsliv kring projekten.

En stor utmaning är att gå från att utveckla enstaka lösningar såsom en självstyrande bil eller en elbuss till att utveckla ett helt koncept för en stadsdel eller en stad. I denna utmaning bör det finnas stora möjligheter för Sverige. Vi har en fordonsindustri med ledande aktörer såsom AB Volvo, Volvo Cars, Scania och Autoliv, men också ett brett nät av leverantörer till dessa inom en rad områden. Vi har också framstående universitet som Chalmers och en offentlig förvaltning som är van att bland annat föra in nya tekniska lösningar i kollektivtrafiken.

Nästa steg för Sverige är att göra ett eller ett par fullskaleförsök med modern mobilitet i någon eller några av de större städerna. Det skulle exempelvis kunna handla om att vid planeringen av om- och utbyggnad av områden som Backaplan, Ringön och/eller Gullbergsvass i Göteborg sätta mål och bygga in den allra mest moderna mobilitet tillsammans med näringsliv och forskning. Erfarenheter som dras från sådana fullskaleförsök innebär flera fördelar. Företag som Volvo Bussar eller Volvo Cars kan utveckla sina erbjudanden och sälja mer på världsmarknaden. Forskningen leder till ökat kunnande. Offentlig förvaltning utvecklar sin förmåga till stadsutveckling.

Ett fullskaleförsök med moderna transportlösningar bör därför genomföras i Göteborg och gärna någon eller några ytterligare städer i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anna Johansson:

 

Är statsrådet beredd att genomföra ett fullskaleförsök av moderna transportlösningar i Göteborg och någon eller några ytterligare städer i Sverige?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:670 besvarad av Statsrådet Anna Johansson (S)

Dnr N2017/ 00396/TS

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:670 av Lars Hjälmered (M) Test av moderna transportlösningar i Göteborg

Lars Hjälmered (M) har frågat mig om jag är beredd att genomföra ett fullskaleförsök av moderna transportlösningar i Göteborg och någon eller några ytterligare städer i Sverige.

Redan i dag pågår ett flertal test- och demonstrationsprojekt på transportområdet av världsklass i Göteborg och i övriga Sverige. Lars Hjälmered nämner i frågan Drive Me-projektet och det arbete som bedrivs inom det strategiska innovationsprogrammet Drive Sweden och jag håller med om att det är bra exempel på forsknings- och innovationsinsatser som är viktiga för Sverige. I Göteborgsområdet finns också ett viktigt fordonskluster vilket gör att möjligheterna till fullskaliga demonstrationer inom transportområdet är särskilt goda. Regeringen ser det som mycket positivt att Sverige är, och verkar för, att vara ett framgångsrikt land för tester och demonstrationer.

Regeringen har under mandatperioden vidtagit flera åtgärder för att underlätta för tester och demonstrationer. Det gäller exempelvis nyindustrialiseringsstrategin, Testbädd Sverige och forsknings- och innovationspropositionen som lämnades till riksdagen i höstas.

Regeringen lanserade samverkansprogrammen i juni 2016 där akademi, näringsliv och offentlig sektor tillsammans möjliggör satsningar inom viktiga samhällsutmaningar. Framförallt samverkansprogrammet Nästa generations resor och transporter kommer att ha insatser inom det här området. Även arbetet med ett fossilfritt Sverige är viktigt att nämna i sammanhanget.

Som nämnts ovan arbetar regeringen aktivt för att möjliggöra allt mer fullskaliga försök och verklighetslabb både i Göteborg och i andra delar av Sverige.

Stockholm den 24 januari 2017

Anna Johansson

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.