Till innehåll på sidan

Tillgång på tillförlitlig och billig elkraft

Skriftlig fråga 2008/09:135 av Andersson, Jan R (m)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2008-10-24
Anmäld
2008-10-24
Besvarad
2008-10-29
Svar anmält
2008-10-29

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 24 oktober

Fråga

2008/09:135 Tillgång på tillförlitlig och billig elkraft

av Jan R Andersson (m)

till näringsminister Maud Olofsson (c)

Tillgången på tillförlitlig och billig elkraft är en förutsättning för den svenska basindustrins möjligheter att även fortsättningsvis vara konkurrenskraftig. För närvarande råder det en osäkerhet om hur det står till med den tillgången efter 2025. De prognoser som finns tillgängliga sträcker sig nämligen bara fram till 2025. Detta är bekymmersamt då det är vid denna tidpunkt som de första reaktionerna behöver fasas ut av ålderskäl, en utfasning som sedan pågår fram till 2035. Då har nära hälften av Sveriges elproduktion tagits ur systemet. Det är dessutom den elproduktion som tillsammans med vattenkraften inte bara är mest kostnadseffektiv utan även genererar minst koldioxidutsläpp. Även de ambitiösa satsningarna på vindkraft och biobränslen kommer inte att kunna täcka upp mer än en liten del av detta bortfall.

De investeringar som görs inom basnäringen har ofta en mycket lång tidshorisont. För att långsiktigt våga investera i dessa elintensiva näringar som sysselsätter närmare 400 000 personer är det väsentligt att de långsiktiga förutsättningarna är kända. Låga elpriser är av särskild betydelse då det har varit väsentligt för bibehållen konkurrenskraft. I dag saknas det såväl prognoser som politiska signaler rörande den framtida elförsörjningen.

Vilka åtgärder avser näringsministern att vidta för att tillförsäkra den elintensiva industrin och den svenska basnäringens en rimlig planeringshorisont för fortsatta investeringar med effekt bortom 2025?

Svar på skriftlig fråga 2008/09:135 besvarad av Näringsminister Maud Olofsson

den 29 oktober

Svar på fråga

2008/09:135 Tillgång på tillförlitlig och billig elkraft

Näringsminister Maud Olofsson

Jan R Andersson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att tillförsäkra den elintensiva industrin och den svenska basnäringen en rimlig planeringshorisont för fortsatta investeringar med effekt bortom 2025.

Jag vill börja med att säga att det investeras mer än på mycket länge i den svenska elproduktionen. Enligt branschorganisationen Svensk Energi kommer det att investeras omkring 200 miljarder kronor i elproduktion de närmaste tio åren varav 100 miljarder i vindkraft. Den produktion som byggs de närmaste tio åren kommer till största delen att vara i drift även efter 2025.

De prognoser som har gjorts av Energimyndigheten har haft som syfte att vara ett underlag i klimatförhandlingarna och ett rimligt tidsperspektiv för detta har bedömts vara till och med 2025. Nästa prognos som görs kommer att sikta mot en senare tidpunkt. Prognoser är användbara verktyg men när dessa görs över mycket långa tidsperioder blir med nödvändighet osäkerheten allt större.

För att långa planeringshorisonter ska vara möjliga krävs en politisk samsyn kring energipolitiken och om vikten av att ha ett långsiktigt perspektiv. Det är med anledning av detta som regeringen avser att föra samtal med riksdagens partier om förutsättningarna för att nå en samsyn om en bred och långsiktigt modern och marknadsekonomiskt orienterad energi- och klimatpolitik. Utan en bred förankring finns risk att planeringshorisonten krymper till fyra år. Det är därför min övertygelse att den viktigaste åtgärden för den elintensiva industrin är att vi når en sådan överenskommelse.

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.