Toaletter i skolan

Skriftlig fråga 2017/18:447 av John Widegren (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-12-08
Överlämnad
2017-12-12
Anmäld
2017-12-13
Svarsdatum
2017-12-27
Sista svarsdatum
2017-12-27
Besvarad
2017-12-27

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)

 

Många elever undviker att gå på toaletten i skolan. Det kan handla om toaletter som inte är ordentligt städade, inte går att låsa eller på annat sätt inte gör att eleverna känner sig trygga med att använda dem. Detta är särskilt ett problem för tjejer, som alltför ofta håller sig hela skoldagar på grund av ofräscha eller lyhörda toaletter.

Att eleverna håller sig under hela skoldagar kan leda till urinvägssjukdomar och förstoppning.

Det har också rapporterats om våldtäkter och sexuella övergrepp som har skett på toaletter i skolor. Något som ytterligare skapar en oacceptabel otrygghet och utsatthet.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga utbildningsminister Gustav Fridolin: 

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att säkerställa att skolor har fräscha toaletter där eleverna inte heller behöver oroa sig för att bli utsatta för brott?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:447 besvarad av Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP)



PAGE

2


Dnr U2017/04938/S

Utbildningsdepartementet

Utbildningsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:447 av John Widegren (M) Toaletter i skolan

John Widegren har frågat mig om vilka åtgärder jag och regeringen avser att vidta för att säkerställa att skolor har fräscha toaletter där eleverna inte heller behöver oroa sig för att bli utsatta för brott.

Den fysiska skolmiljön har stor betydelse för elevernas hälsa, trygghet och förutsättningar att inhämta och utveckla kunskaper och värden.

Enligt - arbetsmiljölagen (1977:1160), som gäller för elever i skolan, ska det finnas utrymmen och anordningar för personlig hygien. Skolan ska också vidta alla åtgärder som behövs för att förebygga att eleverna utsätts för ohälsa. Lokaler ska därtill underhållas väl. Skolan ska enligt arbetsmiljölagen systematiskt planera, leda och kontrollera verksamheten på ett sätt som leder till att arbetsmiljön uppfyller föreskrivna krav på en god arbetsmiljö. Alla skolhuvudmän har därmed en skyldighet att se till att arbetsmiljön för eleverna är av god kvalitet.

Arbetsmiljöverket har i uppdrag att granska elevers och lärares arbetsmiljö i det tillsynsarbete som myndigheten utför. Även Statens skolinspektion granskar i sin tillsyn om skolan skapat en god miljö för lärande och utveckling, trygghet och studiero. Skollagen (2010:800) är mycket tydlig i fråga om huvudmännens ansvar för att säkerställa att utbildningen utformas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero.

Regeringen införde 2015 ett statsbidrag som huvudmän kan söka för upprustning av skollokaler. Till och med 2018 har drygt en miljard kronor avsatts för ändamålet. Syftet med bidraget är bl.a. att förbättra elevernas lär- och arbetsmiljö, exempelvis lokalernas utformning och användbarhet samt upplevelsen av trygghet.

Våldtäkter och sexuella övergrepp är straffbelagda handlingar enligt brottsbalken. Det är av stor vikt att skolan har rutiner för att anmäla brott som begås i skolan och att de drabbade får den hjälp och det stöd de behöver. Därutöver har skolan ett stort ansvar för att förebygga alla former av kränkande behandling och måste t.ex. ha riktlinjer och rutiner i syfte att förhindra sexuella trakasserier.

Diskrimineringsombudsmannen utövar tillsyn i skolan utifrån diskrimineringslagen (2008:567) och utreder anmälningar om sexuella trakasserier. Skolinspektionen utövar tillsyn över att bestämmelserna om kränkande behandling och trygghet och studiero i skollagen efterlevs. I betänkandet Bättre skydd mot diskriminering (SOU 2016:87) föreslås att tillsynsansvaret för arbetet med åtgärder mot diskriminering i skollagsreglerad verksamhet ska övergå till Skolinspektionen. Betänkandet har remitterats och bereds för närvarande inom Regeringskansliet.

Regeringen gav vidare i juli 2015 Statens skolverk i uppdrag att ta fram och genomföra nationella skolutvecklingsprogram (U2015/03844/S). Programmen innefattar bl.a. kompetensutvecklings- och stödinsatser för att utveckla arbetet med skolans värdegrund, t.ex. avseende trygghet, studiero, jämställdhet, normkritik samt arbetet mot diskriminering och kränkande behandling.

Som framgår har regeringen vidtagit ett antal åtgärder för att säkerställa att skolor ska ha en god arbetsmiljö och för att förebygga och hantera otrygghet i skolan. Vårt arbete med denna viktiga fråga fortsätter.

Stockholm den 21 december 2017

Gustav Fridolin

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.