Torka och vattenbrist som naturolycka

Skriftlig fråga 2015/16:1225 av Jan R Andersson (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2016-05-17
Överlämnad
2016-05-17
Anmäld
2016-05-18
Svarsdatum
2016-05-25
Sista svarsdatum
2016-05-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Situationen på södra Öland är just nu på grund av svår torka och stor vattenbrist mycket besvärlig. Om inte kommunen vidtagit omfattande åtgärder hade krisen varit ett faktum. I dag transporteras vatten i tankbilar från fastlandet på avstånd upp till 10 mil enkel resa.

Södra Öland har omkring 100 jordbruksföretag samt en stor livsmedelsindustri som kräver en säker vattenförsörjning. Dessa företag tillsammans med andra näringar hotas nu om inte vattentillgången kan säkras i närtid. Många djurägare fruktar att nödslakt av boskap snart kan bli aktuellt.

I ett sådant krisläge skulle man kunna tro att samhällets samlade resurser skulle stå till förfogande. Men så är inte fallet. Det finns statliga medel avsatta för statsbidrag till kommuner för förebyggande åtgärder mot naturolyckor som utförs eller avses bli utförda bland annat för att anpassa Sverige till de effekter som följer av ett förändrat klimat. Medlen disponeras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Problemet är att i dag räknas översvämningar som naturolyckor medan torka inte gör det. Detta trots att även det senare kan bero på klimatförändringar. Risken för såväl torka som för översvämningar kan öka när klimatet förändras. Därför vore det lämpligt om de båda togs på allvar från ansvariga myndigheter.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Anders Ygeman:

Vilka åtgärder är statsrådet beredd att vidta för att förtydliga instruktionerna till MSB så att även omfattande torka eller vattenbrist ska kunna betraktas som naturolycka?

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1225 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Dnr Ju2016/03907/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1225 av Jan R Andersson (M) Torka och vattenbrist som naturolycka

Jan R Andersson har mot bakgrund av den rådande situationen på Öland frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta för att förtydliga instruktionerna till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap så att även omfattande torka eller vattenbrist ska kunna betraktas som naturolycka.

En naturolycka karaktäriseras av plötslighet och av snabba händelseförlopp som t.ex. ras och skred eller översvämningar som en följd av skyfall. Det finns också andra klimatrelaterade händelser som vårt samhälle kan drabbas av men som inte kan klassas som en naturolycka. Detta eftersom de karaktäriseras av långsamma förlopp och ger konsekvenser på längre sikt, som t.ex. den situation Öland är drabbad av och som nu hotar vattenförsörjningen där.

Det finns dock ett stort behov av klimatanpassning, dvs. att identifiera risker och sårbarheter och vidta åtgärder för att undvika framtida skadekostnader och störningar i samhället som en följd av ett förändrat klimat. Det kan handla om att anpassa vattenförsörjning, elförsörjning, elektroniska kommunikationer, vattenleder, vägar och järnvägar m.m. till ett förändrat klimat. Klimatanpassning bör vara en integrerad del i varje aktörs ordinarie verksamhet och kräver att alla som bedriver samhällsviktig verksamhet tar ansvar för att vidta och finansiera anpassningsåtgärder inom sitt område. Regeringen har tillsatt en utredning om ett stärkt arbete för anpassning till ett förändrat klimat. Utredaren ska bl.a. analysera hur ansvaret fördelas mellan staten, landstingen, kommunerna och enskilda i fråga om att vidta åtgärder för att göra anpassningar till ett gradvis förändrat klimat. Uppdraget ska redovisas senast den 28 februari 2017.

När det gäller dricksvattenförsörjningen så är det ett kommunalt ansvar, och de åtgärder som behöver vidtas är en fråga för berörda kommuner. En fungerande dricksvattensförsörjning är också en angelägen fråga för regeringen. Så sent som den 26 april överlämnade Dricksvattenutredningen sitt slutbetänkande En trygg dricksvattenförsörjning (SOU 2016:32). Utredningens arbete har resulterat i en rad förslag för att tillgodose behovet av ett strategiskt arbetssätt, ökad samverkan och nödvändiga krav på dricksvattenförsörjningen. Betänkandet kommer att inom kort att skickas ut på remiss till berörda aktörer.

Stockholm den 24 maj 2016

Anders Ygeman

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.