Trygghet i HVB-hem

Skriftlig fråga 2018/19:435 av Lina Nordquist (L)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-03-20
Överlämnad
2019-03-21
Anmäld
2019-03-26
Svarsdatum
2019-04-03
Sista svarsdatum
2019-04-03
Besvarad
2019-04-03

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Lena Hallengren (S)

 

På HVB-hem (hem för vård och boende) bor vårt lands allra mest utsatta barn och unga. HVB-hemmen ska vara en trygg plats för den som mår mycket dåligt eller som inte är tillräckligt trygg i sin egen familj, men nu avslöjas att hundratals övergrepp har anmälts på boendena bara de senaste åren. Extra oroande är att larmet inte aktiverats av Inspektionen för vård och omsorg (IVO) eller av socialtjänsten, utan av veckotidningen Veckorevyn.

I tidningen kan man läsa följande: ”De senaste fyra åren har minst 106 anmälningar, som omfattar 133 unga utsatta, kommit in gällande sexuellt utnyttjande, övergrepp och grova våldtäkter på HVB-hem över hela Sverige. Mörkertalet tros vara ännu större.”

I nära en tredjedel av fallen har HVB-hemmet avstått från att anmäla till IVO eller socialtjänsten.

Mer än hälften av anmälningarna rör upprepade övergrepp där unga människor utsatts under en längre tid. I de allra flesta av de fallen pekas en anställd ut som förövare.

Detta är helt oacceptabelt. Syftet med att placera en ung människa på ett HVB-hem är ju att samhället ska skydda honom eller henne. Hela avsikten med varje enskild placering är ju att ge trygghet och en ljusare framtid.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialminister Lena Hallengren:

 

Vad avser ministern och regeringen att vidta för åtgärder för att säkerställa att barn och unga är trygga på de HVB-hem där de placeras?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:435 besvarad av Socialminister Lena Hallengren (S)



S2019/01382/FST

Socialdepartementet

Socialministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:435 av Lina Nordqvist (L)
Trygghet i HVB-hem

Lina Nordqvist har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att säkerställa att barn och unga är trygga på de hem för vård eller boende (HVB) där de placeras.

Lina Nordqvists fråga utgår från den granskning veckotidningen VeckoRevyn gjort gällande sexuella övergrepp på HVB genom att gå igenom domstolshandlingar, anmälningar till IVO, samt myndighetens inspektioner mellan 2014–2018. VeckoRevyn fann 106 anmälningar och 19 domar. 44 procent av de anmälda övergreppen har enligt VeckoRevyns granskning begåtts av personal på HVB.

Samhällets vård ska ge barn och unga en miljö där de är skyddade från våld eller kränkningar. Under de senaste åren har regeringen vidtagit flertalet åtgärder för att skydda barn mot sexuella övergrepp. Exempelvis har kunskapsunderlag tagits fram till socialtjänsten om hur de kan upptäcka och prata med unga om sexuella övergrepp, och även information som riktar sig direkt till unga. Vidare har Brottsoffermyndigheten i regeringsuppdrag att genomföra informations- och utbildningsinsatser med anledning av den nya sexualbrottslagstiftningen som trädde i kraft i juli 2018.

Jag kommer att föra en dialog med berörda myndigheter om situationen. Jag kommer även föra samtal med Sveriges Kommuner och Landsting i frågor som rör kommunernas ansvar, som är långtgående, för varje placerat barn.

Stockholm den 3 april 2019

Lena Hallengren

Intressenter

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.