Ursprungsmärkning på menyer

Skriftlig fråga 2018/19:163 av Angelica Lundberg (SD)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2019-02-06
Överlämnad
2019-02-07
Anmäld
2019-02-08
Svarsdatum
2019-02-13
Sista svarsdatum
2019-02-13
Besvarad
2019-02-13

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

Som konsument ska man ha rätt att veta vad man köper.
Sverigedemokraternas utgångspunkt är att svenska konsumenter ska ha makt över sin konsumtion, kunna använda sina resurser effektivt och ha rätt att veta exakt vad det är de konsumerar. Regler för djurhållning, antibiotikaanvändning, arbetsvillkor och besprutningsgrad är exempel på information som konsumenten kan behöva för att göra ett medvetet val. Svenska produkter är ofta kända för att vara av bra kvalitet och hålla länge. Att handla svenskt innebär också kortare transporter, bättre villkor för djuren och ökat stöd till svenska företagare. Inte minst sommarens torka har gjort att fler och fler konsumenter förstår vikten av att handla svenska produkter för att gynna våra inhemska företag och säkerställa god kvalitet.

När man handlar i butik finns det vanligtvis tillfredsställande information för att förstå var maten kommer ifrån och för att kunna göra aktiva val. Värre är det på restaurang eller i kommunala bespisningar där det oftast helt saknas information om matens ursprung. Konsumenter ska såklart ha rätt att veta vad de köper, även på restaurang. Därför bör det framgå av menyn vilket ursprung huvudingrediensen i maträtten har, då det har avgörande betydelse för hur mycket och vilka restprodukter man kan förvänta sig att få i sig och hur villkoren ser ut för produktionen.

Den senaste skandalen med polskt kött från sjuka djur, som serverats på restauranger och i skolor i Sverige är bara en i raden av skandaler med importerat kött och ytterligare ett exempel på varför ursprungsmärkning på menyer och i storkök är så viktigt.

Vi uppskattar att regeringen delar vår uppfattning i denna fråga och därför har gett Livsmedelsverket i uppdrag att undersöka hur vi ska gå till väga för att införa ursprungsmärkning på menyer och i storkök. Nu har myndigheten redovisat sitt uppdrag.

Därför vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Avser statsrådet att agera i enlighet med den av regeringen tidigare utlovade politiken och införa ursprungsmärkning på menyer?

Svar på skriftlig fråga 2018/19:163 besvarad av Statsrådet Jennie Nilsson (S)




Svar på fråga 2018/19:163 av Angelica Lundberg (SD)
Ursprungsmärkning på menyer

Angelica Lundberg har frågat civilminister Ardalan Shekarabi om statsrådet avser att agera i enlighet med den av regeringen tidigare utlovade politiken och införa ursprungsmärkning på menyer. Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

God information är en förutsättning för att konsumenter ska kunna göra medvetna och hållbara val. Det finns ett stort intresse idag var maten, framför allt köttet, kommer ifrån. I matbutiken är det lätt att få reda på köttets ursprung, men inte om man äter på restaurang och i storhushåll.

Förordningen (EU) nr 1169/2011 om tillhandahållande av livsmedelsinformation till konsumenterna (hädanefter kallad informationsförordningen) anger de allmänna reglerna som gäller för märkning av livsmedel inom unionen. Dessa regler kompletteras av bestämmelser om information om ursprungsland i andra regelverk. När det gäller förpackade livsmedel finns tydliga bestämmelser för hur information om ursprungsland ska lämnas för bland annat olika köttslag och för fisk. För livsmedel som tillhandahålls på restaurang och i storhushåll finns inga motsvande krav.

Ett medlemsland som önskar införa nationella bestämmelser om ursprungsmärkning måste anmäla dessa till EU-kommissionen i enlighet med informationsförordningen. I anmälan behöver landet bland annat kunna visa på samband mellan vissa kvaliteter hos livsmedlet och dess ursprung samt kunna visa att en majoritet av konsumenterna tycker att information om livsmedlets ursprung är mycket viktigt.

Regeringen gav Livsmedelsverket i juni 2018 i uppdrag att analysera vilka åtgärder som krävs för att Sverige ska kunna göra en anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsmärkning av kött och fisk på restaurang och i storhushåll. Livsmedelsverket redovisade uppdraget i december 2018 och myndighetens behovsanalys gav vid handen att ett antal underlag behöver tas fram för att Sverige ska kunna göra en anmälan.

EU-kommissionen godkände i januari 2019 Finlands anmälan om obligatorisk ursprungsmärkning av kött som används som ingrediens i icke färdigförpackade måltider som serveras på restaurang och i storkök. Den finska förordningen träder i kraft den 1 maj 2019 och gäller i två år.

I den sakpolitiska överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna och Miljöpartiet, det s.k. januariavtalet, anges att ursprungsmärkning på kött och fisk på restaurang och i storkök ska införas. Livsmedelsverkets redovisning från det tidigare uppdraget utgör ett bra underlag för vidare beredning av ärendet. –

Stockholm den 13 februari 2019

Jennie Nilsson

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.