Utlämning av regimkritiker till Turkiet

Skriftlig fråga 2016/17:1835 av Amineh Kakabaveh (V)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-08-23
Överlämnad
2017-08-24
Anmäld
2017-08-31
Svarsdatum
2017-09-07
Sista svarsdatum
2017-09-07
Besvarad
2017-09-07

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

När den svenske journalisten Hamza Yalçın greps på semester i Barcelona den 3 augusti hade han ingen aning om att han var internationellt efterlyst av Turkiet. Den turkiska statsledningen, med president Erdoğan i spetsen, har sedan en tid tillbaka ägnat sig åt att jaga författare, journalister och andra intellektuella som är kritiska mot hans regim, även utanför landets gränser.

Lördagen den 19 augusti greps den tysk-turkiske författaren Doğan Akhanlı i Granada i Spanien efter att den turkiska regeringen efterlyst honom och begärt att få honom utlämnad. Den tyska regeringen har kritiserat det turkiska agerandet och användandet av efterlysningar för att tysta regimkritiker. Redan dagen efter beslutade en domstol i Madrid att Doğan Akhanlı skulle försättas på fri fot medan frågan om utlämning behandlas. Han får dock inte lämna Spanien under tiden.

Erdoğans regering vill att Spanien ska utvisa Hamza Yalçın, som alltjämt sitter fängslad. Anklagelserna om terrorism är ogrundade och kravet på utlämning orimligt. I en artikel i Expressen klagar han på bristfälligt stöd från sin advokat och från svenska regeringen. Den svenska regeringen måste nu ingripa för att förhindra ett spanskt utlämnande av Hamza Yalçın. Sverige och andra EU-länder kan inte agera medlöpare åt president Erdoğan i hans strävan att tysta kritiker och oppositionella.

Mot denna bakgrund vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Avser ministern att ta initiativ för att Hamza Yalçın friges omedelbart och förhindra att Sverige och andra EU-länder, exempelvis Spanien, utlämnar journalister, författare och kritiker av president Erdoğans alltmer odemokratiska styre?

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1835 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1835 av Amineh Kakabaveh (V) Utlämning av regimkritiker till Turkiet

Amineh Kakabaveh har frågat om jag avser att ta initiativ för att Hamza Yalçın friges omedelbart och förhindra att Sverige och andra EU-länder, exempelvis Spanien, utlämnar journalister, författare och kritiker av president Erdoğans alltmer odemokratiska styre.

UD arbetar aktivt med Hamza Yalcins fall alltsedan vi fick information om hans frihetsberövande. Grunden till frihetsberövandet är en internationell arresteringsorder från Turkiet i vilken Yalcin anklagas för terroristbrott. Det är spanska myndigheters ansvar att skyndsamt pröva frågan om ett utlämnande ska ske till Turkiet på grundval av de anklagelser som Turkiet fört fram.

UD verkar såväl genom vår ambassad i Madrid och vårt konsulat i Barcelona som från departementet i Stockholm. Vi står i nära kontakt med spanska myndigheter kring den fortsatta processen och har också tät kontakt med anhöriga. Jag har själv i samtal med min spanske kollega, utrikesminister Dastis, tagit upp detta fall samt vikten av att beakta den negativa utvecklingen i Turkiet vad gäller respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Jag har även tagit upp frågan i samtal med min tyske kollega Gabriel. Sverige agerar också tillsammans med andra länder för att uppmärksamma dessa frågor.

Jag har varit tydlig med att efterlysningar inte får missbrukas i politiskt syfte och det kommer vi att fortsätta att vara, i EU och gentemot Interpol. Det är särskilt allvarligt i fall som riskerar att påverka yttrandefriheten.

Vi fortsätter även i våra kontakter med turkiska företrädare att framföra våra budskap när det gäller utvecklingen i Turkiet, särskilt beträffande respekten för mänskliga rättigheter och rättsstatens principer. Ett sådant budskap är att understryka vikten av att åtgärder mot terrorism inte sker i strid med de mänskliga rättigheterna.

Sveriges långvariga engagemang för utvecklingen i Turkiet återspeglas även i vårt bilaterala reformstöd till Turkiet genom insatser för att öka kapaciteten hos det civila samhället, media och andra förändringsaktörer.

Vi kommer att fortsätta vårt arbete både med Hamza Yalcins fall och för att föra fram våra budskap vad gäller den oroande utvecklingen i Turkiet så länge situationen kräver det.

Stockholm den 4 september 2017

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.