Utvecklingen i Bangladesh

Skriftlig fråga 2017/18:1114 av Anders Österberg (S)

Frågan är besvarad

Händelser

Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Inlämnad
2018-03-28
Överlämnad
2018-03-29
Sista svarsdatum
2018-04-04
Anmäld
2018-04-10
Svarsdatum
2018-04-10
Besvarad
2018-04-10

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

I Bangladesh arresteras medlemmar i oppositionspartiet BNP och andra politiska aktivister godtyckligt. Human Right Watch har i ett flertal uttalanden uppmärksammat situationen. Hundratals arresteringar har skett och det har också förekommit mycket övervåld från olika polis- och säkerhetsstyrkors sida.

Human Rights Watch har uppmanat Bangladeshs regering att offentligt beordra säkerhetsstyrkorna att följa FN:s grundläggande principer om brottsbekämpande tjänstemäns användning av våld och skjutvapen. Enligt dessa ska säkerhetsstyrkorna "tillämpa icke-våldsamma medel innan de utnyttjar användningen av våld och skjutvapen". Bangladeshs regering har ett ansvar för att förebygga och minimera våld, men måste också respektera grundläggande rättigheter och inte förhindra dem. Samtidigt har oppositionen ett ansvar för att se till att deras medlemmar och anhängare inte framkallar våld eller riktar in sig på anhängare till regeringen.

Dessutom har oppositionens ledare Khaleda Zia blivit arresterad och ställd inför rätta för korruption. Det finns bedömare som anser att detta åtal är politiskt motiverat.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström:

 

Vad anser ministern om situationen i Bangladesh?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1114 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)



Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1114 av Anders Österberg (S)
Utvecklingen i Bangladesh

Anders Österberg har frågat mig vad jag anser om situationen i Bangladesh.

Bangladesh är enligt konstitutionen en parlamentarisk demokrati med flerpartisystem och ett oberoende rättsväsende.  Nästa parlamentsval planeras äga rum årsskiftet 2018/2019.

De senaste åren har det demokratiska utrymmet minskat genom formella och informella åtgärder som begränsar handlingsfriheten till exempel för civilsamhällesorganisationer. Oppositionsledaren Khaleda Zia dömdes i februari 2018 till fem års fängelse för korruption. Polis och säkerhetsstyrkor rapporteras enligt uppgift begå övergrepp.

Sverige ser på utvecklingen i Bangladesh med oro. Sveriges långvariga relationer och utvecklingssamarbete med Bangladesh syftar bland annat till att stärka demokratisk samhällsstyrning. Vid mitt besök i Dhaka i november 2017 tog jag upp situationen för demokrati och mänskliga rättigheter med regeringsföreträdare. Ambassaden i Dhaka arbetar aktivt för att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Bangladesh. EU tar också regelbundet upp frågorna.

Stockholm den 10 april 2018

Margot Wallström

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.