Utvecklingen i Katalonien

Skriftlig fråga 2017/18:1593 av Betty Malmberg (M)

Betty Malmberg (M)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

Nyligen fastställde tyskt rättsväsende att Kataloniens tidigare regionpresident Puigdemont skulle frias från åtal om högförräderi. "Den grad av våld som krävs för att det ska betraktas som högförräderi har inte förekommit i Spanien. Det kan inte heller betraktas som störande av den allmänna ordningen, eftersom Carles Puigdemont endast var involverad i att driva igenom folkomröstningen", skriver domstolen.

I praktiken innebar den tyska domstolens utslag att de sju katalanska politiker som gick i exil i Europa, nu kan resa mellan, och röra sig fritt i, alla länder utom just Spanien. Detta gäller dock inte för de nio katalanska politiker som valde att inte lämna Spanien. De sitter fortfarande i fängelse, varav vissa har suttit fängslade i mer än nio månader. 

I ett svar på en tidigare fråga (2017/18:45) från undertecknad, som rörde just utvecklingen i Katalonien, skriver utrikesminister Margot Wallström Alla åtgärder från myndigheter måste ske med återhållsamhet, respekt för mänskliga rättigheter och i enlighet med rättsstatens principer. Detta är också något som Europarådets generalsekreterare har konstaterat.. Jag instämmer till fullo i detta. Att det därför finns lokala politiker som fortfarande sitter i spanskt fängelse för att ha beslutat genomföra en folkomröstning, är därför onekligen en märklig situation i en demokrati och i en av EU:s medlemsstater. Samtliga fängslade hade högt uppsatta positioner under Puigdemonts styre. Det handlar till exempel om den före detta talmannen för regionparlamentet och den före detta vice regionpresidenten samt regionens utrikesminister.

 

Med hänvisning till ovan vill jag fråga utrikesminister Margot Wallström om regeringen har för avsikt att på egen hand eller via EU agera till stöd för de katalanska politiker som sitter fängslade enkom för att ha beslutat om en folkomröstning?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-07-31 Överlämnad: 2018-07-31 Anmäld: 2018-08-09 Svarsdatum: 2018-08-14 Sista svarsdatum: 2018-08-14
Svar på skriftlig fråga