Våldsamheterna i Nicaragua

Skriftlig fråga 2017/18:1431 av Yasmine Posio Nilsson (V)

Yasmine Posio Nilsson (V)

till Utrikesminister Margot Wallström (S)

 

De politiska oroligheterna i Nicaragua har pågått i över en månad. Sedan den 18 april har strax under 100 människor dött och nästan 900 skadats i de våldsamma demonstrationerna. Flera hundra personer har gripits. Också journalister har skadats och dödats. Demokratiaktivister vittnar om risken för att våldet eskalerar ytterligare.

Protesterna kommer som ett svar på regeringens planer på ett nytt pensionssystem med höjda avgifter och sänkta pensioner. Men demonstranterna visar också missnöje mot den politiska maktkoncentrationen, korruptionen och landets ekonomiska svårigheter. Många lever i fattigdom samtidigt som makteliten har enorma förmögenheter. Pensionsförslaget har dragits tillbaka efter de våldsamma protesterna, men mycket lite görs för att dämpa oroligheterna. Istället har polisen skjutit med både tårgas och skarp ammunition, och militär har satts in mot demonstranterna.

Amnesty International berättar i rapporten Shoot to kill, Nicaraguas strategy to repress protest 2018 om hur nicaraguanska myndigheter gjort sig skyldiga till såväl överdrivet våld som utomrättsliga avrättningar och kontroll av medierna. De har även använt sig av regeringstrogna väpnade grupper för att stoppa demonstrationerna.

Sverige har tidigare varit engagerat i Nicaragua, med både bistånd och ambassad. Nu finns endast mindre organisationer på plats. Vårt engagemang behöver öka så att befolkningen känner att omvärlden bryr sig.

Min fråga till utrikesminister Margot Wallström är:

 

Avser ministern att ta några initiativ inom FN och EU för att få det internationella samfundet att agera så att våldsamheterna i Nicaragua stoppas och mänskliga rättigheter värnas?

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad: 2018-06-04 Överlämnad: 2018-06-04 Anmäld: 2018-06-05 Svarsdatum: 2018-06-13 Sista svarsdatum: 2018-06-13
Svar på skriftlig fråga