Till innehåll på sidan

Väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin

Skriftlig fråga 2017/18:130 av Camilla Waltersson Grönvall (M)

Frågan är besvarad

Händelser

Inlämnad
2017-10-18
Överlämnad
2017-10-19
Anmäld
2017-10-20
Svarsdatum
2017-10-25
Sista svarsdatum
2017-10-25
Besvarad
2017-10-25

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

PDF

till Socialminister Annika Strandhäll (S)

 

Ny information visar att bara 1 av 20 landsting plus Gotland klarar av att ge barn och unga med psykisk ohälsa det första stödet i psykiatrin inom den tid som utlovats i vårdgarantin. 

Fram till år 2014 erhöll landsting som klarade av att leva upp till den förstärkta vårdgarantin ett statsbidrag som var prestationsbaserat. År 2014 var det 16 landsting som klarade av att leva upp till den förstärkta vårdgarantin, den som innebar att det inom 30 dagar skulle ges en första bedömning av barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) till barn och unga som lider av psykisk ohälsa. 

Lokala exempel pekar i samma riktning. Barn- och ungdomspsykiatrin i regionen Uppsala är ett tydligt exempel på att utvecklingen snabbt går åt fel håll. Under åren 2013 och 2014 fick, i stort sett varje månad, över 90 procent av barn och unga i behov av första bedömning inom BUP detta. Nu är det inte ens i genomsnitt vart femte barn eller var femte ungdom. Denna utveckling är helt oacceptabel. 

Moderaterna satsar på en utvecklad, tredubblad kömiljard, 3 miljarder kronor per år, för att skyndsamt i ett första steg halvera köerna inom hälso- och sjukvården samt psykiatrin. Det är därtill viktigt att understryka betydelsen av att kunna förebygga psykisk ohälsa för barn och unga genom utvecklat samarbete mellan psykiatrin, skolhälsovården och socialtjänsten. 

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga socialminister Annika Strandhäll:

 

Vilken analys gör socialministern av att utvecklingen av väntetiderna inom barn- och ungdomspsykiatrin nu försämras snabbt, och vilka konkreta nya åtgärder avser socialministern att vidta för att vända denna utveckling?

Svar på skriftlig fråga 2017/18:130 besvarad av Socialminister Annika Strandhäll (S)

Dnr S2017/05744/FS

Dnr S2017/05738/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:122 av Saila Quicklund (M) BUP-åtgärder och vårdgarantin och fråga 2017/18:130 av Camilla Waltersson Grönvall (M) Väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin

Saila Quicklund har mig vilka åtgärder jag avser vidta för att fler landsting ska klara av den förstärkta vårdgarantin avseende första bedömningen hos BUP och Camilla Waltersson Grönvall har frågat mig vilken analys jag gör av att utvecklingen av väntetider inom barn- och ungdomspsykiatrin nu försämras snabbt, och vilka konkreta nya åtgärder avser jag att vidta för att vända denna utveckling.

Låt mig börja med ett något bredare perspektiv. Regeringen har höga ambitioner när det gäller hälsa. Regeringen har satt ett långsiktigt mål: att inom en generation sluta de påverkbara hälsoklyftorna. För även om hälsan i Sverige generellt sett är god, är den inte det för alla. Psykisk ohälsa är ett stort och växande samhällsproblem. Andelen personer som upplever och rapporterar besvär på grund av psykisk ohälsa har ökat sedan början av 1990-talet och vi har sett en ökad föreskrivning av läkemedel för att motverka depressioner, oro och ångest.

Det finns en tydlig koppling mellan livsvillkor och hälsa i allmänhet, mellan livsvillkor och psykisk hälsa i synnerhet. För att på kort och lång sikt minska den psykiska ohälsan är det avgörande att ha ett fokus på förebyggande arbete, en tillgänglig första linjens vård och en specialiserad vård med hög kvalitet. Andelen som upplever psykiska besvär har ökat under senare år. Det finns t.ex. en tydlig tendens att ungdomar och unga vuxna är nedstämda, är oroliga, har svårt att sova och har värkbesvär. Unga konsumerar också mer psykiatrisk vård än tidigare, både öppenvård och sjukhusvård.

Regeringen avsätter redan i år över 1 miljard kronor för insatser inom psykiatri och psykisk hälsa. Medlen ska bl.a. användas till att möta den ökade psykiska ohälsan hos barn och unga och stärka ungdomsmottagningarnas arbete. Regeringen gör bedömningen att det finns ett stort behov av att ytterligare utöka satsningen inom psykiatri och psykisk hälsa. Regeringen har därför föreslagit en förstärkning av arbetet med psykisk hälsa med 500 miljoner kronor för 2018 och avser att stärka arbetet med 1 miljard kronor per år 2019 och 2020. Utvidgningen att satsningen görs bl.a. för att stärka första linjen vård och specialiserad psykiatri för barn och unga. I vårändringsbudgeten för 2017 (prop. 2016/17:99) tillfördes 100 miljoner kronor för innevarande år för att förstärka barn- och ungdomspsykiatrin och första linjens psykiatri för barn och unga i primärvården i landstingen och regionerna. Regeringen föreslår i budgetpropositionen 2018 att fortsätta denna satsning under 2018–2020. Genom en överenskommelse med Sveriges Kommuner och Landsting avsätter regeringen 885 miljoner kronor av satsningen under 2017 för att stimulera och stödja huvudmännens arbete med psykisk hälsa. Regeringen strategi ska stimulera utvecklingen av förebyggande och främjande arbete generellt, men också tidiga insatser till de som inte mår bra eller är i risk. Regeringen avser att teckna en överenskommelse med liknande inriktning 2018.

Enligt den nationella vårdgarantin ska man få ett första besök inom den planerade specialiserade vården inom 90 dagar. Efter beslut om behandling ska man få denna inom ytterligare 90 dagar.

Följer man tillgängligheten inom barn- och ungdomspsykiatrin utifrån dessa tidsgränser är den relativt god. 95,1 procent av patienterna i kön hade väntat kortare än 90 dagar på första besök i planerad specialiserad vård i maj 2017. I ett pilotprojekt har en nationell modell för uppföljning av första linjeverksamhet för barn och unga med psykisk ohälsa arbetats fram. Första linjen är den funktion eller verksamhet i kommuner och landsting som först möter ett barn eller en ungdom med ett indikerat problem. Alla första linjeverksamheter erbjuds att delta och i dagläget följer omkring 35 verksamheter upp sin tillgänglighet till första linjen. Mätningen av tillgänglighet riktar sig till alla första linjeverksamheter som arbetar med barn och unga, 0-17 år.

Om vi får ett effektivt omhändertagande, både i första linjens verksamheter och i den mer specialiserade psykiatrin, säkerställer vi att personer med psykisk ohälsa får de insatser och den vård de har behov av. Barn och unga är i detta sammanhang en särskilt viktig grupp, varför delar av regeringens satsningar är öronmärkta för att förbättra den psykiska hälsan särskilt hos barn och unga.

–

Stockholm den 25 oktober 2017

Annika Strandhäll

Skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.