2008 års redogörelse för företag med statligt ägande

Skrivelse 2007/08:120

Skrivelsen bereds i utskott

Inlämnat av
Näringsdepartementet
Tilldelat
Näringsutskottet

Händelser

Registrering
2008-07-11
Inlämning
2008-07-11
Bordläggning
2008-08-14
Hänvisning
2008-08-21
Motionstid slutar
2008-10-01

Propositioner och skrivelser

Propositioner är förslag till nya lagar och lagändringar som regeringen lämnar till riksdagen. Regeringen lämnar också skrivelser, som har en mer redogörande karaktär och inte innehåller förslag till riksdagsbeslut.

PDF

Regeringens skrivelse 2007/08:120

2007 års redogörelse för företag med statligt ägande Skr. 2007/08:120

Regeringen överlämnar denna skrivelse till riksdagen.

Stockholm den 3 Juli 2008

Fredrik Reinfeldt

Maud Olofsson

(Näringsdepartementet)

Skrivelsens huvudsakliga innehåll

I skrivelsen lämnar regeringen en redogörelse för förvaltningen av statens företagsägande samt för verksamheten i de företag som Regeringskansliet förvaltade vid årsskiftet 2007/08.

1

Innehållsförteckning Skr. 2006/07:120
1 Introduktion ...................................................................................... 3

2

1 Introduktion Skr. 2006/07:120

Riksdagen har fattat beslut om att regeringen ska lämna en årlig redogörelse för företag med statligt ägande (prop. 1980/81:22, bet. 1980/81:NU29, rskr. 1980/81:147). Redogörelsen har under åren utvecklats både till form och innehåll. Syftet är att ge en samlad och tydlig bild över statens företagsägande och de värden som finns i den statliga företagssfären. Verksamhetsberättelsen för företag med statligt ägande utgör regeringens årliga redogörelse (bilagan).

Verksamhetsberättelsen liksom delårsrapporterna finns tillgängliga på regeringens webbplats: www.regeringen.se. Rapporterna finns även att tillgå på engelska eftersom regeringen mötts av ett stort intresse från utlandet för den svenska modellen för förvaltningen av företag med statligt ägande.

I det följande lämnas uppgifter om hur förvaltningen av statens företagsägande under 2007 har utvecklats fram till och med maj 2008. I redovisningen ingår dels information om aktiebolag vars aktier förvaltas av Regeringskansliet, dels information om organisationen Svenska Skeppshypotekskassan.

I verksamhetsberättelsen redogör regeringen för sina principer för ägarstyrning och hur förvaltningen och företagen utvecklats under året.

De statligt ägda företagen förväntas vara föredömen avseende socialt och miljömässigt ansvarstagande. Regeringen har under året utvecklat förvaltningen avseende de statligt ägda företagens arbete inom detta område genom att bland annat besluta om reviderade riktlinjer för extern rapportering med utökade och tydligare informationskrav avseende hållbarhetsredovisning. Enligt riktlinjerna ska de statligt ägda företagen från och med räkenskapsåret 2008 presentera en hållbarhetsredovisning enligt GRI:s (Global Reporting Initiative) riktlinjer. I verksamhetsberättelsen finns ett utförligt utökat avsnitt om arbete med hållbarhetsfrågor. Därtill finns dessutom ett avsnitt som beskriver de statligt ägda företagens arbete hittills.

Riksdagen har bemyndigat regeringen att minska det statliga ägandet i sex företag (prop.2006/2007:57, bet. 2005/2006:NU16, rskr. 2005/2006:217). I verksamhetsberättelsen redovisas information om genomförda försäljningar, dels försäljningen av statens innehav i OMX AB, dels minskningen av aktier i TeliaSonera AB.

Sedan 2000 redovisas en konsoliderad balans- och resultaträkning. I den siffermässiga presentationen och analysen av den statliga företagssfären samt i avsnittet med företagspresentationerna delas företagen upp i två huvudgrupper: företag som verkar under marknadsmässiga villkor och företag som har särskilda samhällsintressen att ta hänsyn till.

Uppgifter lämnas om beslutade ekonomiska mål i såväl företagsgruppen företag som verkar under marknadsmässiga villkor som företagsgruppen som har särskilda samhällsintressen.

Könsuppdelad statistik finns avseende VD, andel kvinnor och män i ledningsgrupp och styrelse. I tabellform finns uppgifter om könsuppdelad sjukfrånvaro.

3

Förtroendefrågan med krav på att statligt ägda företag bör ha en Skr. 2006/07:120
dokumenterad policy och tydligt kommunicera sina värdegrunder  

tydliggörs i ägarpolicyn. En översikt över sjukfrånvaron på aggregerad nivå kompletterar den redovisning som lämnas på respektive företagspresentation. En sammanställning av fördelningen mellan revisionsarvoden och övriga arvoden som utbetalats till revisorer presenteras.

I avsnittet om den statliga ägarpolitiken finns information om Näringsdepartementets förvaltningskostnader för bland annat interna kostnader och köpta tjänster.

Fokus på mål och utvärdering genomsyrar rapporten där beskrivning av beslutsprocessen av mål och utvärderingen av mål omfattar alla företagen. Därtill har avsnittet utökats med beskrivning av mål för särskilda samhällsintressen och särskilda mål (hållbarhetsinformation). I anslutning till detta lämnas en översiktlig tabell över beslutade mål och utfall. För att behålla kontinuiteten i regeringens rapportering till riksdagen finns liksom föregående år företagspresentationer som innehåller en sammanfattad ekonomisk redovisning, en presentation av företagets verksamhet och mål samt en utvärdering av det gångna året. Samtliga mål där sådana finns – finansiella mål, –verksamhetsmål samt samhällsekonomiska/sektorpolitiska mål – redovisas och utvärderas. I syfte att tydliggöra bakgrunden och motiven till att staten äger de enskilda företagen inleds varje företagspresentation med en ingress som ger en översiktlig bild av företagets historik och verksamhet. Som ett komplement till denna översikt finns propositionsförteckningar för respektive företag. I företagspresentationen finns även information om de styrelser som utsetts på bolagsstämmorna eller genom regeringsbeslut under 2007 och under våren 2008. Därutöver redovisas styrelseledamöternas och ordförandens arvoden. Av presentationen framgår också om företaget har en etikpolicy, jämställdhetspolicy, miljöpolicy, ett miljöledningssystem och ett aktivt mångfaldsarbete samt könsfördelning för företagets anställda, ledningsgrupp och styrelse. För att den intresserade själv ska kunna finna mer information om respektive företag finns information om företagens webbadresser.

En namnförteckning över bolagsstämmovalda ledamöter redovisas. Information lämnas om tid för inval i styrelse, födelseår samt nuvarande titel/sysselsättning.

Bilagan (verksamhetsberättelsen) finns endast i det tryckta dokumentet och finns inte i det elektroniska dokumentet av skrivelsen.

4

Följdmotioner (1)

Behandlas i betänkande (1)

Propositioner och skrivelser

Propositioner är förslag till nya lagar och lagändringar som regeringen lämnar till riksdagen. Regeringen lämnar också skrivelser, som har en mer redogörande karaktär och inte innehåller förslag till riksdagsbeslut.