Till innehåll på sidan

Ambulanssjukvårdares arbetsmiljö

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1082 besvarad av Statsrådet Gabriel Wikström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr S2017/01810/FS

Socialdepartementet

Folkhälso-, sjukvårds- och idrottsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1082 av Cecilia Widegren (M) Ambulanssjukvårdares arbetsmiljö

Cecilia Widegren har frågat mig vilken analys jag gör av att hot och våld mot ambulanssjukvårdare ökar och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta nu för att stärka ambulanssjukvårdarnas trygghet i deras arbetsmiljö.

Jag vill börja med att poängtera att dessa övergrepp mot ambulanspersonal måste få ett slut. Att blåljuspersonal ska behöva mötas av hot och våld när de rycker ut för att bistå människor i behov av hjälp är helt oacceptabelt.

Frågan om möjligheten att dela information är komplex då mycket av denna information ofta gäller uppgifter som har sekretess. Men för att kunna hantera farliga situationer måste informationsutbytet mellan de olika blåljusaktörerna fungera.

En viktig åtgärd är att vi säkerställer att blåljuspersonal från de olika aktörerna har de tekniska möjligheterna för att kunna samverka vid larm. I enlighet med direktiven till 112 utredningen ska utredningen bl.a. analysera och redovisa förutsättningarna för ett successivt införande av en teknisk plattform för mottagning och behandling av larm samt informationsdelning och informationssamordning mellan berörda aktörer på alarmeringsområdet.

I grunden handlar det dock om att vända utvecklingen i dessa områden där det finns särskilt stora sociala problem och allvarlig kriminalitet. Regeringen har vidtagit en mängd åtgärder för att detta ska hända.

Vad gäller för blåljuspersonal så har regeringen tillsatt en särskild utredare som ska överväga och föreslå de ändringar som behövs för att åstadkomma ett modernt straffrättsligt skydd för blåljuspersonal och andra samhällsnyttiga funktioner, dvs. funktioner och verksamheter av central betydelse för att vårt samhälle ska fungera.

Jag kommer att följa denna fråga nogsamt.

Stockholm den 29 mars 2017

Gabriel Wikström

Skriftlig fråga 2016/17:1082 av Cecilia Widegren (M) (Besvarad 2017-03-20)

Fråga 2016/17:1082 Ambulanssjukvårdares arbetsmiljö

av Cecilia Widegren (M)

till Statsrådet Gabriel Wikström (S)

 

Hot, våld och attacker mot blåljuspersonal ökar. Tyvärr har utvecklingen eskalerat så mycket att det för exempelvis ambulanssjukvården i Västerort i Stockholm är vardag. Detta är helt orimligt och fullständigt oacceptabelt. Polisen har i en rapport beskrivit 53 områden runt om i landet med särskilt stora sociala problem och allvarlig kriminalitet. Räddningstjänstens och polisens arbetsvillkor i dessa områden är mycket besvärlig.

Mönsteranalyser ger vid handen att hot, våld och attacker mot ambulanssjukvården i huvudsak handlar om tre generella typer av händelser. Det handlar ofta om hot och våld där patient och anhörig är inblandade och som ambulanspersonal hamnar mitt i inom patientens hem, därtill om händelser som sker i samhället på gatan eller ett torg eller i ett köpcentrum där hot och våld ofta sker under påverkan av droger. Därutöver den sociala oro som stegvis medfört att fler och fler attacker mot blåljuspersonal äger rum. 

Ordföranden för Alarm Ambulansförbundet har uttalat att patienter i flera brottsdrabbade områden får vänta längre på vård eftersom ambulanssjukvårdare måste och ska invänta poliseskort innan de tar sig fram till och in i patientens hem. Riksföreningen för ambulanssjuksköterskor kräver att ambulanssjuksköterskor får ta del av aktuell information som polisen har tillgång till i samband med utryckningar till personer som bedöms vara farliga och våldsbenägna.

Det finns givetvis gränsdragningsproblem och utmaningar kring den personliga integriteten för patienten och ambulanspersonalens rätt att ta del av information som kan uppfattas kränka patientens rätt till integritet. Men nu uppfattas situationen ha urartat avseende de hot som ambulanspersonalen tvingas att utstå. I alla lägen måste personalen inom ambulanssjukvården kunna känna sig så trygg det bara är möjligt.

Rättsstaten får inte fortsätta att stå så handfallen som den gör för närvarande. De konkreta åtgärderna måste vara tydliga. I utformandet av ny lagstiftning måste all räddningspersonals personliga säkerhet väga tungt i avvägningen mellan behov av information å ena sidan och personlig integritet å andra sidan.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga ansvarigt statsråd Gabriel Wikström:

 

Vilken analys gör statsrådet av att hot och våld mot ambulanssjukvårdare ökar och vilka konkreta åtgärder avser statsrådet och regeringen att vidta nu för att stärka ambulanssjukvårdarnas trygghet i deras arbetsmiljö?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.