Till innehåll på sidan

Angrepp från svampen diplodia pinea

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1322 besvarad av Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/03171/SK

Näringsdepartementet

Landsbygdsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1322 av Åsa Coenraads (M) Angrepp från svampen diplodia pinea

Åsa Coenraads (M) har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser att genomföra för att bistå enskilda skogsägare vid angrepp som medför avverkning.

Låt mig inleda med att konstatera att jag delar synen att skogsnäringen är en viktig näring för Sveriges ekonomi. Klimatförändringen ställer Sverige inför nya utmaningar. Risken ökar att växtskadegörare som trivs i varmare klimat etableras även här. Det blir därför allt viktigare att arbeta förebyggande med att minska risken för att nya skadegörare etableras. Svampsjukdomen Diplodia pinea har nu påträffats på fler platser i och kring Uppland och sedan tidigare har det konstaterats att den tyvärr redan är etablerad i både Sverige och i EU i stort.

Regeringen har avsatt medel till Sveriges lantbruksuniversitet för riskvärdering av växtskadegörare. Syftet är att få möjligheter att i god tid kunna identifiera när åtgärder behöver sättas in för att förhindra etablering av nya allvarliga växtskadegörare. Vidare har regeringen gett Statens jordbruksverk i uppdrag att analysera och lämna förslag på ersättningssystem för dem som drabbas av vissa växtskadegörare. Sverige har också varit med och förhandlat fram ny EU-lagstiftning för växtskydd och kontroll där fokus är mer på förebyggande åtgärder och kontroll jämfört med nuvarande lagstiftning. Statens jordbruksverk får meddela föreskrifter om vilka växtskadegörare som ska omfattas av växtskyddslagen. Det gäller skadegörare som allvarligt kan skada växter, växtprodukter, växtodling, skogar eller annan mark.

Just nu arbetar regeringen med det nationella skogsprogrammet. I det arbetet har många av skogens intressenter deltagit i en dialogprocess och lämnat viktiga förslag till regeringen. Där ingår analys och förslag kring de utmaningar den svenska skogsnäringen står inför och det omfattar bl.a. problem med växtskadegörare. Det finns behov av fortsatta åtgärder som möter framtidens alla utmaningar, därbland utmaningar kopplade till växtskadegörare. Regeringen avser att återkomma till riksdagen under 2017 avseende det nationella skogsprogrammet.

Sammanfattningsvis är min bedömning att regeringen har vidtagit flera viktiga åtgärder för att öka beredskapen och minimera risken för nya angrepp av skogsskadegörare genom riskvärderingsfunktionen på Sveriges lantbruksuniversitet, genom uppdrag till Statens jordbruksverk och genom den nya lagstiftningen på EU-nivå som börjar gälla 2019.

Stockholm den 16 maj 2017

Sven-Erik Bucht

Skriftlig fråga 2016/17:1322 av Åsa Coenraads (M) (Besvarad 2017-04-27)

Fråga 2016/17:1322 Angrepp från svampen diplodia pinea

av Åsa Coenraads (M)

till Statsrådet Sven-Erik Bucht (S)

 

Förändringar i klimatet får betydelse för jord och skog i världen, och Sverige är inget undantag. Nyligen upptäcktes angrepp från svampen diplodia pinea i en tallskog i Uppland. Svampen är vanligt förekommande i södra Europa men är för Sverige ett nytt fenomen, och förekomsten kan ha orsakats av det varmare klimatet.

Den skogsägare som upptäckte utbrottet först var tvungen att avverka, flisa och bränna 15 hektar tallskog för att förhindra sporerna att sprida sig vidare. Nu har svampen hittats på ett flertal platser i Uppland.

Tallskogen utgör tillsammans med gran nästan 85 procent av Sveriges totala skogsnäring, och får Sverige ett större angrepp nationellt och regionalt av det här slaget kommer det att påverka hela Sveriges ekonomi.

I dag får den enskilda skogsägaren stå för alla kostnader i samband med sanering, och kostnaderna riskerar att bli förödande. Skogsägare är heller inte lagligt tvingade att sanera smittad skog, men om de inte gör det riskerar svampen att få spridning.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Sven-Erik Bucht:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet och regeringen att genomföra för att bistå enskilda skogsägare vid angrepp som medför avverkning?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.