Till innehåll på sidan

Antifackligt agerande av Posten

Svar på skriftlig fråga 2012/13:764 besvarad av Statsrådet Peter Norman

Händelser

Inlämnad
2013-09-17
Anmäld
2013-09-17
Besvarad
2013-09-25
Svar anmält
2013-09-26

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 25 september

Svar på fråga

2012/13:764 Antifackligt agerande av Posten

Statsrådet Peter Norman

Josefin Brink har frågat mig om jag avser att agera för att Posten och andra statliga bolag ska respektera fackliga rättigheter och praxis i den svenska kollektivavtalsmodellen.

I frågans bakgrundsbeskrivning pekar frågeställaren på att SEKO nyligen varslat om konfliktåtgärder som berör Posten. I sin fråga menar frågeställaren att Postens ledning har utfärdat ett generellt förbud för SEKO att informera om varslet på Postens arbetsplatser.

Låt mig tydliggöra att det är bolagets ledning och styrelse som har ansvaret för bolagets löpande skötsel. Häri avses bl.a. bolagets efterlevnadav relevant lagstiftning. Jag utgår från att bolaget följer de lagar och den ordning som är aktuell i denna situation. I sammanhang vill även jagframhålla att regeringen ställer uttryckliga krav på att styrelserna och ledningarna i de statliga bolagen ska agera väl inom ramarna för gällande lagstiftning och rättspraxis.

Mot bakgrund av ovan nämnda har jagdärför inte för avsikt att agera i det här enskilda fallet.

Skriftlig fråga 2012/13:764 av Brink, Josefin (V) (korrekturläst 2013-09-17)

den 17 september

Fråga

2012/13:764 Antifackligt agerande av Posten

av Josefin Brink (V)

till statsrådet Peter Norman (M)

Fackförbundet Seko varslade nyligen om strejk bland brevbärare och andra postarbetare. Statligt ägda Posten är ett av de berörda företagen.

Posten har i samband med varslet utfärdat ett generellt förbud för Seko att informera om varslet på Postens arbetsplatser. Det är ett aggressivt antifackligt agerande som tack och lov är sällsynt på den svenska arbetsmarknaden.

Att lägga varsel under pågående avtalsförhandlingar är en helt legitim åtgärd inom ramen för den svenska kollektivavtalsmodellen, en modell även de borgerliga regeringspartierna numera säger sig stå bakom. Som majoritetsägare i Postnord, där svenska och danska posten ingår, har svenska staten, ytterst regeringen, ett ansvar för bolagets arbetsgivarpolicy.

I dagsläget anser sig uppenbarligen företagets ledning ha full frihet att sätta munkavle på arbetstagarparten i samband med avtalsförhandlingar.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att agera för att Posten och andra statliga bolag ska respektera fackliga rättigheter och praxis i den svenska kollektivavtalsmodellen?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.