Till innehåll på sidan

Arbetsmiljöverkets ansvar

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1844 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr A2017/01628/ARM

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1844 av Hans Hoff (S) Arbetsmiljöverkets ansvar

Hans Hoff har frågat mig på vilket sätt jag och regeringen avser agera för att säkerställa att Arbetsmiljöverket agerar när det kommer in anmälningar om farliga arbetsplatser.

Att människor skadas allvarligt eller till och med dör på jobbet är helt oacceptabelt. Sedan regeringen tillträdde har det därför varit en viktig prioritering att höja ambitionsnivån för arbetsmiljöpolitiken. Det ska vara ordning och reda på svensk arbetsmarknad.

Under mandatperioden har regeringen beslutat en nationell arbetsmiljöstrategi där en nollvision mot dödsolyckor ingår. Resurserna inom arbetsmiljöpolitiken har förstärkts med 100 miljoner kronor årligen. Under 2017 har ytterligare 25 miljoner kronor tillförts för att fortsatt stärka Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet, i syfte att i större utsträckning motverka osund konkurrens. Sammantaget har de ökade resurserna till Arbetsmiljöverket inneburit att omkring hundra nya arbetsmiljöinspektörer har kunnat anställas. Arbetsmiljöverket har också fått flera uppdrag som syftar till att motverka osund konkurrens, däribland det uppdrag om förstärkt tillsyn som Hans Hoff nämner i sin fråga.

Riksrevisionen har i en granskning av de statliga insatserna inom arbetsmiljöområdet (RiR 2016:23) behandlat Arbetsmiljöverkets tillsynsverksamhet. Riksrevisionen har bland annat framfört att mer tid för s.k. övrig tillsyn, där tillsyn som riktar sig mot företag som bryter mot arbetsmiljöregler ingår, och ett systematiskt sätt att hantera tips kan vara ett sätt att bidra till regeringens nollvision mot dödsolyckor och förebyggande av dödsolyckor, samt vara ett sätt att stärka arbetet mot osund konkurrens. I regeringens skrivelse till riksdagen (skr. 2016/17:82) framgår att regeringen delar denna bild. Mot bakgrund av Riksrevisionens rapport har regeringen därför haft en dialog med Arbetsmiljöverket om hur tillsynen kan utvecklas.

Arbetsmiljöverket har till 2017 ökat andelen tillsyn som riktar sig mot företag som bryter mot arbetsmiljöregler och har utvecklat sin tipshantering. Regeringen avser följa upp arbetsmiljöstrategins prioriteringar och göra en översyn av Arbetsmiljöverkets instruktion, liksom följdändringar i regleringsbrev. Vid översynen kommer övervägas om det finns behov av att tydliggöra att arbetet mot osund konkurrens bör integreras med den ordinarie tillsynsverksamheten.

Stockholm den 8 september 2017

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1844 av Hans Hoff (S) (Skickad 2017-08-24)

Fråga 2016/17:1844 Arbetsmiljöverkets ansvar

av Hans Hoff (S)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

 

Regeringen har satt upp en nollvision mot dödsolyckor på arbetsplatser. Ingen ska behöva dö till följd av sitt arbete. Ett av flera tydliga uppdrag till Arbetsmiljöverket är att förstärka tillsynen av företag som bryter mot arbetsmiljöregler för att få konkurrensfördelar.

Just detta är väldigt relevant vad gäller säkerhet i form av ställningar vid byte av villatak, som är en betydande del av arbetets helhetskostnad. Fackförbundet Byggnads i Halland har vid flera tillfällen kontaktat Arbetsmiljöverket region väst (som har sitt kontor i Göteborg) och anmält arbetsplatser där säkerheten är så bristfällig att risker för dödsolyckor är uppenbar. Arbetsplatserna har funnits i Halmstad och Falkenberg. På Arbetsmiljöverket region väst har Byggnads ombudsmän svarat att det är för långt att åka till Halmstad och Falkenberg, så man avser inte att agera. Att åka till Laholm, som ligger ytterligare några mil bort, är väl då att anse som helt otänkbart.

Arbetsmiljöverket gör dock kontroller, enligt uppgifter från företag och Byggnads i Halland, men dessa är då i huvudsak inriktade på företag där arbetsmiljöarbetet fungerar bra. Dessa företagare tycker dock självklart att det är bra med den möjlighet som finns att få kunskaper för att ytterligare förbättra sitt arbete för att förhindra olyckor och dödsfall.

Som jag ser det så är Arbetsmiljöverket region västs agerande helt oacceptabelt, när de med argumentet att det är för långt att köra väljer att inte kontrollera arbetsplatser där arbetare utsätts för stora risker för dödsfall eller allvarliga skador. Självklart måste regeringen agera genom regleringsbrev eller på annat sätt tydliggöra för Arbetsmiljöverket att de ska agera när det kommer in anmälningar om livsfarliga arbetsplatser. Detta ska de givetvis göra även om de måste åka några mil för att komma till arbetsplatsen. Får vi inte ordning på detta så är hela nollvisionen bara ett slag i luften.

Med anledning av detta vill jag fråga arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

På vilket sätt avser ministern och regeringen att agera för att säkerställa att Arbetsmiljöverket agerar när det kommer in anmälningar om farliga arbetsplatser?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.