Till innehåll på sidan

Åtgärder mot den ökande hemlösheten

Svar på skriftlig fråga 2016/17:644 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/00265/PBB

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:644 av Ewa Thalén Finné (M) Åtgärder mot den ökande hemlösheten

Ewa Thalén Finné har frågat mig vilka åtgärder jag avser vidta inom ramen för mitt ansvarsområde för att komma till rätta med den ökande hemlösheten, och i så fall när.

Det är en viktig fråga som Ewa Thalén Finné lyfter. Bostadsbristen berör många och personer med en svag ställning på bostadsmarknaden riskerar att få det särskilt svårt. Kommunen har ansvar för bostadsförsörjningen och socialtjänstens roll är att bistå enskilda med social problematik att hitta lösningar på sin boendesituation. Socialtjänsten vittnar om att den i dag träffar personer vars enda problem är att de inte får tag i en bostad på den reguljära bostadsmarknaden. En del av lösningen handlar då om ett ökat bostadsbyggande och rimliga villkor på blivande hyresgäster.

Regeringen genomför den största bostadspolitiska satsningen på länge. Det är en lång rad åtgärder för ett ökat bostadsbyggande, inte minst utifrån 22-punktsprogrammet som presenterades i juni 2016. Det handlar bl.a. om en kommunbonus för ökat bostadsbyggande, investeringsstöd för hyresbostäder, åtgärder för nya hållbara städer, översyn av kreditgarantier, utökad möjlighet att använda tidsbegränsade bygglov samt ett flertal åtgärder för mer byggklar mark, sänkta byggkostnader, kortare ledtider, ökad rörlighet och fler hyresrätter. Listan kan göras lång.

Boverket bedömer att byggandet av flerbostadshus är på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet och att bostadsbyggandet kommer öka ytterligare under 2017.

Det är viktigt att det byggs bostäder med rimliga hyror. Ett ökat utbud av sådana bostäder skapar gynnsammare förutsättningar för både enskilda och för kommunernas socialtjänst. Regeringen införde investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande just för att öka byggandet av bostäder som fler kan efterfråga. Dessa bostäder ska förmedlas enligt öppna och transparenta principer och hyresvärden får endast ställa rimliga krav på bostadssökandes ekonomi.

Regeringen gav i början av 2016 länsstyrelserna ett tvåårigt uppdrag att stödja och informera kommuner och andra relevanta aktörer i arbetet med att underlätta inträde på bostadsmarknaden för resurssvaga hushåll och hushåll som i övrigt har svårt att etablera sig på bostadsmarknaden samt i arbetet med att motverka hemlöshet och förebygga avhysningar. En slutrapport kommer att överlämnas till regeringen senast den 31 januari 2018. Därutöver är Boverkets förslag om att ersätta de kommunala hyresgarantierna med en statlig hyresgaranti för närvarande på remiss.

Regeringen har även gett Socialstyrelsen i uppdrag att genomföra en nationell kartläggning av hemlöshetens omfattning och karaktär. Uppdraget ska redovisas den 30 november 2017.

Jag kommer att följa utvecklingen på bostadsmarknaden och resultatet av ovan nämna uppdrag och förslag med stort intresse.

Stockholm den 24 januari 2017

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2016/17:644 av Ewa Thalén Finné (M) (Besvarad 2017-01-13)

Fråga 2016/17:644 Åtgärder mot den ökande hemlösheten

av Ewa Thalén Finné (M)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Det råder i dag en stor bostadsbrist i Sverige, och bristen på bostäder har nu utvecklats till en av Sveriges allra största samhällsutmaningar. Boverket uppskattar att det behövs 710 000 nya bostäder fram till år 2025, och 240 av landets 290 kommuner uppger själva att det råder bostadsunderskott i den egna kommunen.

Det vilar därför ett stort ansvar på regeringen att agera med kraft och vidta flera nödvändiga åtgärder för att lyckas vända på utvecklingen. Utmaningarna är enorma.

Ett resultat av den skriande bostadsbristen är att antalet hemlösa ökar. Nya grupper som tidigare inte riskerat att hamna i hemlöshet drabbas, och situationen har blivit alltmer oroande. En av orsakerna är att byggtakten fortfarande är lägre än befolkningsutvecklingen och att det byggs för få billiga bostäder, vilket slår hårt mot nya grupper i samhället. Fler och fler hamnar därför i situationer där man under längre eller kortare tid saknar tak över huvudet.

Kommunerna har ett stort ansvar för att förebygga hemlöshet och att ansvara för att de hemlösa som finns får den hjälp och det stöd som behövs, men även regeringen måste naturligtvis agera och ta sitt ansvar för den rådande bostadsbristen och den ökande hemlösheten som sker i dess spår.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta inom ramen för sitt ansvarsområde för att komma till rätta med den ökande hemlösheten, och i så fall när?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.