Till innehåll på sidan

Bredbandsutbyggnaden

Svar på skriftlig fråga 2017/18:324 besvarad av Statsrådet Peter Eriksson (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


PAGE

2


Dnr N2017/07148/D

Näringsdepartementet

Bostads- och digitaliseringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2017/18:324 av Anders Åkesson (C) Bredbandsutbyggnaden

Anders Åkesson har frågat mig vilka åtgärder jag vidtar inom mitt ansvarsområde för att bredbandsutbyggnaden ska kunna ske på ett effektivt sätt.

Regeringens målsättningar på bredbandsområdet omfattar alla och finns presenterade i bredbandsstrategin. Målet till år 2025 är att hela Sverige bör ha tillgång till snabbt bredband. Målet är teknikneutralt, vilket innebär att anslutningen kan tillhandahållas genom fast eller trådlös teknik, eller en kombination av olika tekniker. Regeringens vision är ett helt uppkopplat Sverige eftersom det skapar förutsättningar för att bo och verka i hela landet, driva tillväxt och innovativ produktion.

För att regeringens vision i bredbandsstrategin ska bli verklighet krävs insatser från både privata och offentliga aktörer. Regeringen kommer därför att verka för att den positiva utvecklingen för bredbandsutbyggnad i högt tempo fortsätter och kommer att fokusera på aktiviteter inom de områden som strategin pekar ut.

Som komplement till de stora investeringar som görs av marknadens aktörer har regeringen satsat 4,25 miljarder kronor i stöd till bredbands-utbyggnad i gles- och landsbygd inom ramen för landsbygdsprogrammet fram till 2020. Utöver det har regeringen även möjliggjort bredbands-satsningar på 1,2 miljarder kronor inom ramen för regionalfonds-programmen i de norra delarna av landet. Till och med år 2019 satsar regeringen också årligen 21 miljoner kronor på regionala bredbandskoordinatorer som ett sätt att främja och underlätta utbyggnaden för både offentliga och privata aktörer. Ett annat exempel är möjligheten för en fiberförening på en mindre ort att till rättvisa och rimliga villkor få tillgång till kanalisation i enlighet med lagen (2016:534) om åtgärder för utbyggnad av bredbandsnät. Det är också viktigt att utbyggnaden möts av efterfrågan och betalningsvilja.

Regeringen ser allvarligt på Trafikverkets långa handläggningstider för ledningsrättsärenden. De långa handläggningstiderna riskerar att försena bredbandsutbyggnaden. Trafikverket har vidtagit åtgärder och avser att vidta ytterligare åtgärder för att komma till rätta med problemen, bland annat har de ökat antalet handläggare och myndigheten avser även att öka detta antal ytterligare. Likaså har Trafikverket genomfört insatser som avser information och utbildning till aktörerna. Trafikverket har även en pågående dialog med branschen, till exempel inom ramen för Bredbandsforums möten. I detta sammanhang vill jag även understryka att det är viktigt att branschen tar ansvar för att ansökningshandlingarna till Trafikverket håller god kvalité. Enligt Trafikverket är omkring hälften av ansökningarna inte fullständiga.

Regeringen har tidigare uppdragit åt Trafikverket att korta handläggningstiderna för ledningsrättsärenden. Regeringen ser för närvarande över uppdraget inom ramen för de regleringsbrev som ska lämnas inför 2018. Jag kan dock inte föregripa det arbete som pågår.

Regeringen har även uppdragit åt Post- och telestyrelsen att kartlägga operatörers och tillståndsgivande aktörers erfarenheter av tillståndsprocesser för anläggning av bredband, inklusive processer för markavtal med offentliga aktörer. Post- och telestyrelsen ska med utgångspunkt i kartläggningen och i relation till berörd lagstiftning identifiera hur relevanta tillståndsprocesser, som påverkar fast och trådlös bredbandsutbyggnad, kan tydliggöras och förenklas i syfte att underlätta för berörda tillståndsgivare att åstadkomma en effektivare handläggning.

Stockholm den 5 december 2017

Peter Eriksson

Skriftlig fråga 2017/18:324 av Anders Åkesson (C) (Besvarad 2017-11-22)

Fråga 2017/18:324 Bredbandsutbyggnaden

av Anders Åkesson (C)

till Statsrådet Peter Eriksson (MP)

 

Trafikverkets långa handläggningstider för att förlägga ledning i väg- och banområde har länge varit en stor utmaning för bredbandsbyggande aktörer. En viktig åtgärd för att fler ska få tillgång till bredband är att handläggningstider ses över och kortas.

Sedan hösten 2016 är frågan akut för de bolag som försöker bygga bredband till sina kunder men hindras att göra det, i väntan på tillstånd från Trafikverket. Antalet ärenden ökar och är nu enligt Trafikverket närmare 2 500 stycken. Dagens tillståndsprocesser upplevs komplicerade och tidskrävande, vilket kan påverka investeringsvilja och utbyggnadstakt i negativ riktning, och Trafikverkets hantering utgör i dag en flaskhals i bredbandsutbyggnaden.

Trots att åtgärder vidtagits, som snabbspår för kompletta ansökningar och ett utpekat uppdrag i regleringsbrev om att Trafikverket ska korta handläggningstiden för ledningsrättsärenden, är situationen alltjämt akut. I augusti 2017 konstaterar branschen att Trafikverkets handläggningstider dessvärre inte har förkortats alls under sommaren.

Enligt IT&Telekomföretagen riskerar minst 15 000 hushåll att inte få sina utlovade leveranser under 2017 om inte Trafikverket håller en handläggningstid på maximalt fyra månader, vilket de ska enligt lag, resten av året. I dagsläget är handläggningstiden uppåt fem månader i vissa fall.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Peter Eriksson:

 

Vilka åtgärder vidtar statsrådet inom sitt ansvarsområde för att bredbandsutbyggnaden ska kunna ske på ett effektivt sätt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.