Till innehåll på sidan

Civilsamhället i Israel

Svar på skriftlig fråga 2016/17:985 besvarad av Utrikesminister Margot Wallström (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Utrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:985 av Hans Linde (V) Civilsamhället i Israel

Hans Linde har frågat statsrådet Lövin vilka initiativ Sverige tar som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, för att värna möjligheterna för civilsamhällesorganisationer att verka i Israel.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Ett fritt, livskraftigt och pluralistiskt civilsamhälle är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle. Att stödja och försvara en bredd av civilsamhällets organisationer och aktörer i syfte att stärka demokratin och människors deltagande är därför en prioritering för Sverige. Vi ser hur civilsamhällets utrymme begränsas på många platser idag. Även i Israel, som har ett traditionellt sett aktivt och fritt civilsamhälle, har utrymmet minskat.

Inom EU uppmärksammar Sverige ofta dessa frågor. Mänskliga rättigheter, liksom frågor rörande demokrati, rättsstatens principer och utrymmet för civilsamhället, tas även kontinuerligt upp i Sveriges och EU:s dialog med israeliska företrädare såväl i bilaterala som multilaterala sammanhang.

EU har sedan 1995 ett associeringsavtal med Israel som innehåller klausuler om respekt för demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer samt strukturer för dialog. EU har också uppmanat Israel att främja sin aktiva civilsamhällesektor och avstå från åtgärder som kan komplicera utrymmet för civilsamhället och som kan inskränka yttrandefriheten- och församlingsfriheten.

Både Sverige och EU har också i FN:s råd för mänskliga rättigheter tagit upp vikten av att civilsamhället både i Israel och Palestina tillåts verka utan hinder. Sverige stödjer också israeliska organisationers arbete för mänskliga rättigheter i det av Israel ockuperade Palestina. EU-delegationen i Tel Aviv har vidare ett program för mänskliga rättigheter, vars medel går till projekt som främjar respekt för mänskliga rättigheter och bidrar till ett samhälleligt klimat som stärker civilsamhälleorganisationers verksamhet.

Inom ramen för det franska initiativet har Sverige också ansvarat för det civilsamhällesprogram som skapar mötesytor för israeliska och palestinska civilsamhällesorganisationer.

Stockholm den 15 mars 2017

Margot Wallström

Skriftlig fråga 2016/17:985 av Hans Linde (V) (Skickad 2017-03-03)

Fråga 2016/17:985 Civilsamhället i Israel

av Hans Linde (V)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Den 20 februari i år meddelade israeliska myndigheter att de nekar arbetsvisum för direktören för Human Rights Watch (HRW) i Israel och Palestina, med motiveringen att HRW inte skulle vara en riktig människorättsorganisation. Ansökan lämnades in den 14 juli 2016 och skulle enligt det israeliska inrikesministeriets riktlinjer ha besvarats inom 60 dagar.

HRW har tidigare haft obehindrat tillträde till Israel och Västbanken. Dock har de nekats tillträde till Gaza sedan 2010, med undantag för ett besök under 2016. Human Rights Watch har direkt tillgång till i stort sett alla världens stater. Bland de få länder som har stängt ute organisationen finns Kuba, Nordkorea, Sudan, Uzbekistan och Venezuela.

Det är inte första gången som den israeliska högerregeringen begränsar möjligheterna för lokala och internationella människorättsorganisationer att verka i Israel och på de ockuperade områdena. Efter det att Hagai El-Ad, ordföranden för den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem, kritiserat den israeliska ockupationen av Palestina i FN:s säkerhetsråd i oktober 2016 hotade David Bitan, ledande knessetledamot från regeringspartiet Likud, med att dra in El-Ads medborgarskap.

Premiärminister Netanyahu instruerade sedan Bitan att ta bort B'Tselem från listan över organisationer som värnpliktiga kan göra volontärtjänst hos. Begränsningarna av civilsamhällets utrymme syftar till att tysta kritiken mot ockupationen och utmåla alla som står på de mänskliga rättigheternas och den internationella rättens sida som Israels fiender.

Statsrådet Lövin har ofta stått upp för civilsamhället och kritiserat när dess utrymme begränsats. Vänsterpartiet välkomnar engagemanget för dessa viktiga frågor. Det civila samhället är en central del i fredsprocessen, en utökad förståelse mellan parterna och grunden för en tvåstatslösning. Allt detta riskerar att bli lidande när deras utrymme begränsas.

Mot denna bakgrund vill jag fråga statsrådet Isabella Lövin:

 

Avser statsrådet att ta några initiativ för att Sverige som enskilt land, såväl som medlem i EU och FN, ska agera för att värna möjligheterna för civilsamhällesorganisationer som Human Rights Watch att verka i Israel?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.