Till innehåll på sidan

Dubbdäckslagstiftningen

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1785 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/05073/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1785 av Sten Bergheden (M) Dubbdäckslagstiftningen

Sten Bergheden har frågat mig om jag är villig att se över dubbdäckslagstiftningen och eventuellt titta på det norska exemplet för datumsättning för att göra förändringar i den befintliga lagstiftningen i Sverige.

Regeringen har höga ambitioner på trafiksäkerhetsområdet och har initierat en nystart för nollvisionen. I september 2016 antogs inriktningsdokumentet Nystart för Nollvisionen – ett intensifierat arbete för trafiksäkerhet i Sverige. Nystarten är tänkt att fungera som en plattform för fortsatta initiativ inom trafiksäkerhetsområdet. Trafikverket har också fått i uppdrag att övergripande leda samverkan inom vägtrafiksäkerheten.

Reglerna om dubb- och vinterdäck finns i trafikförordningen. Personbil, lätt lastbil och lätt buss med en totalvikt av högst 3,5 ton samt släpvagn som dras av dessa fordon ska vid färd vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning från den 1 december till den 31 mars när vinterväglag råder. Vinterdäck har mjukare gummiblandning och annat mönster som ger bättre grepp vid snö och is på vägen.

Transportstyrelsens föreskrifter och allmänna råd innebär att dubbade däck får användas mellan den 1 oktober och den 15 april. Dessa däck, som är en typ av vinterdäck, får även användas utanför denna tidsperiod när det råder vinterväglag eller sådant kan befaras och detta motiverar att dubbade däck används. Ett viktigt skäl för att tillåta dubbdäck är att främja nollvisionens trafiksäkerhetsmässiga strävan om att minska antalet döda och allvarligt skadade i vägtrafiken.

Användning av dubbdäck för dock med sig negativa effekter i form av buller, partikelbildning och slitage av väganläggningar. Vägslitage från användning av dubbdäck har en negativ hälsopåverkan, då vägslitagepartiklar orsakar sjukdomar i luftvägarna samt hjärt- och kärlsjukdomar. Dubbdäck bör därför inte användas mer än nödvändigt. De flesta länder som tillåter dubbdäck har tidsbegränsningar för när dubbdäcken får användas.

Det är av största vikt att rätt däck används vid vinterväglag. Det senaste året visar att det kan ske snabba omslag i väderleken. Det har varit kraftiga snöfall i Stockholm i början av november, halt väglag i delar av landet under påsken och en klass 2-varning för snö i nordvästra Svealand och sydligaste Norrland i slutet av april. Redan i dag får dock dubbdäck användas när vinterväglag befaras. Nuvarande regler innehåller därför en flexibilitet som tar hänsyn till olika väderförhållanden.

Jag är inte främmande för att se över dagens datumregler om det visar sig att det finns ett sådant behov. Just nu pågår dock inget sådant arbete. Jag kommer att följa frågan noga även framöver. Det fortsatta arbetet med nollvisionen är högt prioriterat av regeringen.

Stockholm den 23 augusti 2017

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2016/17:1785 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2017-08-08)

Fråga 2016/17:1785 Dubbdäckslagstiftningen

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Tomas Eneroth (S)

 

Sedan 2013 ska man enligt lag ha vinterdäck mellan 1 december-31 mars för att sedan ha tagit av dubbdäcken senast den 15 april. Eftersom det är en skarp lagstiftning som kan medföra böter om du kör med dubbdäck efter den 15 april innebär detta att om du blir stoppad och det just den dagen du blir stoppad inte är vinterväglag (men det enligt väderprognosen riskerar att bli vinterväglag några dagar senare igen) så riskerar du böter. Polisen avgör om det råder vinterväglag på platsen där du befinner dig. Detta är en tolkningsfråga från gång till gång, vilket kan tyckas vara rättsosäkert.

Lagen är inte anpassad till att Sverige är ett långt land med många varierande temperaturer och väglag. Påsken 2017 är ett sådant exempel på år där det inträffade blixthalka och snöstorm som innebar stora trafiksvårigheter för bilister.

Nuvarande dubbdäckslagstiftning ställer även till problem för förare som färdas över flera län med skiftande väderlek. Om man reser från Skaraborg till Norrland kan man behöva ha sommardäck på halva sträckan och vinterdäck/dubbdäck på resten av sträckan, eftersom det kan vara vinterväglag i Norrland och sommarväglag i Skaraborg. Det är rimligt att lagstiftningen är mer flexibel och tar större hänsyn till de stora variationerna som finns i vårt stora och avlånga land.

I Norge har man en mer flexibel lagstiftning där man bland annat förlängt dubbdäckstillståndet två veckor i de nordligaste länen. Det är någonting som vi skulle kunna studera även i Sverige.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Tomas Eneroth:

Är statsrådet villig att se över dubbdäckslagstiftningen och eventuellt titta på det norska exemplet för datumsättning för att göra förändringar i den befintliga lagstiftningen i Sverige?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.