Till innehåll på sidan

En hamn i Lysekil

Svar på skriftlig fråga 2017/18:704 besvarad av Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fö2018/00152

/RS

Försvarsdepartementet

Försvarsministern

.

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:704 av Hans Rothenberg (M)
En hamn i Lysekil

Hans Rothenberg har frågat mig om jag är beredd att införa en ordning där en nationell instans har veto mot investeringar som kan äventyra rikets säkerhet.

Den säkerhetspolitiska situationen i Europa har över tid försämrats. I den nationella säkerhetsstrategin aviserade regeringen en översyn av vilka författningsändringar som kan behöva göras för att bättre tillgodose statens behov av att kunna värna totalförsvarets intressen på olika områden i samhället. Kommittén om förbättrat skydd för totalförsvarsverksamhet, en parlamentariskt sammansatt kommitté, har därefter givits till uppgift att bl.a. kartlägga det regelverk som syftar till att skydda totalförsvarsverksamhet mot yttre hot (dir. 2017:31). Det är viktigt att den verksamhet som behövs för att förbereda landet för krig – totalförsvaret – kan beaktas på ett tillfredsställande sätt i samhället och att verksamheten erbjuds ett adekvat skydd. Kommittén ska bedöma om det finns behov av författningsåtgärder vad gäller ansvarsförhållandet mellan staten, kommuner och enskilda och bedöma om åtgärder behöver vidtas för att åstadkomma ett ökat skydd för totalförsvaret vid överlåtelse och upplåtelse av viktigare infrastruktur, såsom t.ex. hamnar. Kommittén ska redovisa sitt uppdrag i dessa delar i sitt slutbetänkande senast den 1 april 2019.

Regeringen har redan beslutat att statliga myndigheter som har för avsikt att utkontraktera säkerhetskänslig verksamhet ska samråda med Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten innan en sådan åtgärd vidtas. Säkerhetspolisen eller Försvarsmakten får, om säkerhetsskyddslagens krav inte bedöms kunna tillgodoses, besluta att myndigheten inte får genomföra upphandlingen. Regeringen har vidare uppdragit åt Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor att kartlägga och föreslå åtgärder som ska motverka att uppgifter som gäller Sveriges säkerhet eller säkerhetskänslig verksamhet utsätts för risker i samband med utkontraktering, upplåtelse och överlåtelse av sådan verksamhet (dir. 2017:32 och 2018:2). Den utredningen ska redovisa sitt uppdrag senast den 31 oktober 2018.

Regeringen har sedan tidigare konstaterat behovet av en aktiv och sammanhängande totalförsvarsplanering. Frågor om totalförsvarets behov behöver lyftas och beaktas. Skyddet av säkerhetskänslig verksamhet måste förbättras i hela samhället. Regeringen har särskilt uppmärksammat detta genom de ovan nämnda utredningsuppdragen. Regeringen tar arbetet med att stärka totalförsvaret och andra skyddsvärda verksamheter på största allvar.

Stockholm den 14 februari 2018

Peter Hultqvist

Skriftlig fråga 2017/18:704 av Hans Rothenberg (M) (Besvarad 2018-02-01)

Fråga 2017/18:704 En hamn i Lysekil

av Hans Rothenberg (M)

till Försvarsminister Peter Hultqvist (S)

 

I Lysekil har den socialdemokratiska kommunledningen visat intresse för att låta intressenter från kommunistdiktaturen Kina bygga en djuphavshamn. En kinesisk affärsgrupp har i gengäld utlovat investeringar i kringliggande infrastruktur samt sociala projekt.

Att just kinesiska intressen vill bygga en hamn på Sveriges västra kust är särskilt anmärkningsvärt, då Kina vid flera tillfällen brutit mot Förenta nationernas havsrättskonvention, vilken reglerar nationernas rättigheter och skyldigheter vid nyttjandet av haven, med riktlinjer för affärer, miljön och havens naturresurser. Det faktum att Kina brutit mot konventionen för att utöka sin militära närvaro i Sydkinesiska havet bör leda till särskild försiktighet i ärenden som det aktuella.

Efter kraftfulla reaktioner från ett flertal aktörer har den kinesiske investeraren nu dragit tillbaka sitt initiativ om ett hamnbygge i Lysekil. Dock finns inga garantier för att nya liknande propåer inte kan bli aktuella. Vikten av att ha öppna ögon i den här typen av frågor kan inte underskattas, varför beslut som påverkar rikets säkerhet inte kan läggas i händerna på kommunpolitiker.

Kommande eventuella initiativ till utländska investeringar kan påverka Sveriges säkerhet.

Med anledning av detta vill jag fråga försvarsminister Peter Hultqvist:

Är ministern beredd att införa en ordning där en nationell instans har veto mot investeringar som kan anses äventyra rikets säkerhet?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.