Till innehåll på sidan

Finansiering av internationella klimatåtgärder

Svar på skriftlig fråga 2007/08:1646 besvarad av Miljöminister Andreas Carlgren

Händelser

Inlämnad
2008-09-12
Anmäld
2008-09-16
Fördröjd
Ärendet var fördröjt
Besvarad
2008-09-23
Svar anmält
2008-09-25

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 23 september

Svar på fråga

2007/08:1646 Finansiering av internationella klimatåtgärder

Miljöminister Andreas Carlgren

Max Andersson har frågat statsministern vad han avser att göra för att Sverige ska främja konkreta förslag till finansiering av internationella klimatåtgärder.

Frågan har överlämnats till mig.

Klimatfrågan är en av de största utmaningarna som världen står inför. För att begränsa effekterna av klimatförändringarna behövs både åtgärder för kraftigt minskade utsläpp i industriländerna och stöd till utvecklingsländer. EU har tagit ledningen i de internationella förhandlingarna om en bred klimatöverenskommelse. Sverige ska vara ledande i att utveckla det internationella samarbetet. Ett enat EU och ett starkt ledarskap är avgörande för att nå en internationell klimatöverenskommelse 2009, då Sverige är ordförande i EU.

Finansieringsfrågan är en av de viktiga frågorna i de internationella klimatförhandlingarna. Det råder inga tvivel om att EU kommer att mobilisera de medel som krävs som en del av en global överenskommelse. Frågan är hur det kan ske på det mest effektiva och ändamålsenliga sättet. EU:s statschefer har betonat att förhandlingarna måste påskyndas och har uppmanat Europeiska kommissionen att lägga fram en övergripande strategi för finansieringsfrågorna, just för att svara på denna fråga.

Klimatfrågan spänner över flera politikområden och engagerar såväl miljöministrar som utrikesministrar, biståndsministrar och finansministrar. Följaktligen diskuteras finansieringsfrågan väldigt konkret i arbetsgrupper såväl under miljörådet som under rådet för ekonomiska och finansiella frågor. Sveriges höga ambitioner i klimatförhandlingarna gäller självklart även för finansieringsfrågan.

Dessa ambitioner speglas också i budgetpropositionen, där alliansregeringen har presenterat ett kraftfullt åtgärdspaket inom klimat- och energiområdet med nya satsningar på över 3 miljarder kronor.

670 miljoner av dessa avser projekt i utvecklingsländer som bidrar till minskade klimatutsläpp och hållbar utveckling. Till det kommer en särskild satsning på klimatrelaterade insatser inom biståndet på ca 4 miljarder kronor. Här ryms bland annat integrering av anpassning i utvecklingsstrategier, tekniköverföring och kapacitetsuppbyggnad.

Regeringen har även tillsatt en kommission för klimatförändringar och utveckling som ska främja utvecklingssamarbete inom klimatkonventionen.

Med dessa satsningar tar regeringen ett nytt viktigt steg mot en hållbar samlad klimat- och energipolitik som är internationellt orienterad, modern och kostnadseffektiv, och som har förutsättningar att möta de stora utmaningar vi står inför.

Skriftlig fråga 2007/08:1646 av Andersson, Max (mp) (korrekturläst 2008-09-12)

den 12 september

Fråga

2007/08:1646 Finansiering av internationella klimatåtgärder

av Max Andersson (mp)

till statsminister Fredrik Reinfeldt (m)

En av de svåra frågorna i de internationella klimatförhandlingarna är hur åtgärder i utvecklingsländer ska finansieras. Många kommer att drabbas hårt av klimatförändringen, som till största delen orsakats av rikare länder. Samtidigt har de egna berättigade utvecklingsbehov.

Finansieringen är inte bara en fråga om miljön utan också om ekonomisk utveckling, rättvisa och internationella relationer.

I samband med FN:s klimatförhandlingar i juni vädjade mötesordföranden om konkreta idéer. Konkreta idéer när det gäller finansieringsfrågan har lagts fram av bland annat Schweiz (en global skatt på koldioxidutsläpp utöver 1,5 ton per person) och Norge (att en del av Kyotoutsläppsrätterna auktioneras ut). EU har varken stött Norges eller Schweiz förslag eller lagt fram något eget förslag, enligt rapporter från miljöorganisationer vid det senaste förhandlingsmötet.

Miljöpartiet anser i likhet med ordföranden i FN:s klimatförhandlingar att det är väsentligt att konkreta idéer tidigt läggs fram på bordet i de internationella förhandlingarna. Det är också viktigt att olika parter förhåller sig till förslagen. Bara så kan diskussionerna föras framåt.

Mot den bakgrunden vill jag fråga:

Vad avser statsministern att göra för att Sverige snabbt och aktivt ska främja konkreta förslag till finansiering av internationella klimatåtgärder?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.