Till innehåll på sidan

Främjande av lastbilsförsäljning

Svar på skriftlig fråga 2016/17:851 besvarad av Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr N2017/01157/FÖF

Näringsdepartementet

Närings- och innovationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:851 av Sten Bergheden (M) Främjande av lastbilsförsäljning

Sten Bergheden har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att marknadsföra och stötta försäljningen av fler lastbilar och lastbilstransporter även i Sverige.

Sverige är ett ledande fordonsland med världsledande tillverkare av såväl tunga fordon som personbilar. Från sin bas i Sverige konkurrerar dessa företag på en tuff global marknad och en stor del av de fordon och komponenter som tillverkas i Sverige går på export. Det är därför viktigt för regeringen att främja deras export i samband med resor till viktiga marknader som nyligen i Iran. Nya exportaffärer skapar jobb i Sverige och bidrar oftast också till miljönytta, bättre säkerhet och minskade lokala utsläpp när äldre fordon ersätts i de länder där de sätts i trafik.

Det övergripande transportpolitiska målet är att säkerställa en samhällsekonomiskt effektiv och långsiktigt hållbar transportförsörjning för medborgarna och näringslivet i hela landet. Transporter knyter ihop landet och är en central förutsättning för en växande ekonomi, ökad befolkning, förbättrade möjligheter till pendling, besök och ökad sysselsättning. Regeringen har därför den 16 februari 2017 beslutat om en proposition om godstrafikfrågor (prop. 2016/17:112). Den innehåller förslag om en ny bärighetsklass, BK4, som möjliggör färd med tyngre fordon än vad som är möjligt i dag. Det innebär att delar av vägnätet där transporter med exempelvis järnväg eller sjöfart inte är möjligt kommer att kunna öppnas upp för lastbilar med 74 tons totalvikt. Det kan medföra effektivare transporter, mindre miljö- och klimatpåverkan, en bättre konkurrenssituation för svenska åkerier och nytta för näringslivet, genom att möjliggöra mer gods på färre lastbilar. Lagstiftningen föreslås träda i kraft den 1 juli 2017. Trafiken med 74-tons lastbilar väntas kunna starta inom ett år.

Regeringens arbete för nyindustrialiering, med bland annat ett kunskapslyft på 70 000 platser, kraftsamlingen för innovation i forsknings- och innovationspropositionen samt ett samverkansprogram för nästa generations resor och transporter stärker också förutsättningar för svensk fordonsindustri att skapa, växa och exportera på en global marknad med bas i Sverige.

Stockholm den 23 februari 2017

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2016/17:851 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2017-02-14)

Fråga 2016/17:851 Främjande av lastbilsförsäljning

av Sten Bergheden (M)

till Närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S)

 

Delar av regeringen har precis avslutat ett besök i Iran. Handelsfrågan stod högt upp på agendan under besöket vis vilket även en näringslivsdelegation med representanter för ett antal svenska företag deltog. Bland annat skrev Scania på en order som innebär att företaget räknar med att kunna sälja omkring 1 400 bussar till Iran i år. Det är positiva nyheter för den svenska fordonsindustrin.

Handelsdelegationen leddes av EU- och handelsminister Ann Linde och är ett led i regeringens Team Sweden-satsning och Exportstrategin för att främja ökad svensk export. Det är bra att regeringen arbetar för att öka svensk export av lastbilar och glädjande att svenska företag kan vara med och konkurrera på den internationella marknaden. Men det blir lite märkligt att regeringen samtidigt som den stöder försäljning av lastbilar utomlands driver en politik för att minska antalet lastbilar och lastbilstransporter på hemmaplan. Höjda bensin- och dieselskatter ska minska användandet av fossila bränslen samtidigt som en kilometerskatt ökar kostnaderna för åkerinäringen, vilket enligt regeringen ska driva på omställningen av transporterna från lastbil till tåg. Regeringen försöker också begränsa möjligheterna att kunna köra längre och tyngre fordon i Sverige.

Om regeringen vill vara konsekvent och öka sin trovärdighet i frågor som rör fordonsindustrin bör den föra samma politik inom landets gränser som den gör utomlands.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga närings- och innovationsminister Mikael Damberg:

 

Vilka åtgärder avser ministern att vidta för att marknadsföra och stötta försäljningen av fler lastbilar och lastbilstransporter även i Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.