helhetsperspektivet på kvinnomisshandel

Svar på skriftlig fråga 1998/99:908 besvarad av

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 29 september

Svar på fråga 1998/99:908 om helhetsperspektiv på kvinnomisshandel

Socialminister Lars Engqvist

Ewa Larsson har frågat mig på vilket sätt jag avser att arbeta med frågor som rör våld mot kvinnor ur ett helhetsperspektiv. Ewa Larsson menar att fokus nu måste flyttas till mannen då det är han som är problemet.

Mäns våldsbrott mot kvinnor utgör ett allvarligt samhällsproblem. Våldet mot kvinnor är också ett uttryck för bristande jämställdhet och därmed för den obalans som råder i maktförhållandet mellan könen. Det helhetsperspektiv som krävs för att komma åt problemet med mäns våld mot kvinnor gör att flera ministrar, departement och myndigheter liksom även andra aktörer måste involveras. Genom den s.k. kvinnofridsreformen har regeringen markerat att våldet mot kvinnor måste angripas på bred front.

En viktig förutsättning för att insatser mot våld mot kvinnor skall bli effektiva är att kunskaperna och insikterna om våldets bakomliggande orsaker och mekanismer ökar. Kvinnofridsreformen omfattar, förutom lagstiftning, en mängd åtgärder för att förebygga våld mot kvinnor och för att ge utsatta kvinnor ett bättre stöd. Regeringen har beslutat om uppdrag till flera olika myndigheter som gäller dels kvinnor som utsatts för eller riskerar att utsättas för våld, dels gärningsmännen.

Regeringen har t.ex. gett Kriminalvårdsstyrelsen i uppdrag att, i samråd med Socialstyrelsen, utreda vilka behandlingsmetoder som används för män som dömts för våldsbrott mot kvinnor och föreslå eventuell utbyggnad. Medel har också avsatts för att utvärdera vilka metoder som ger önskat resultat. Även mansjourer och andra organisationer som kan komma i kontakt med män i riskzonen för att begå våldsbrott mot kvinnor utan att ha blivit dömda för det, har fått medel för att utveckla sin förebyggande verksamhet. Viktiga insatser är också t.ex. opinionsbildning och information till allmänheten.

Regeringen kommer kontinuerligt att följa upp kvinnofridsreformen och de uppdrag som har lämnats. I detta arbete deltar även fortsättningsvis alla berörda departement. Jag menar därför att regeringen har ett helhetsperspektiv på frågor som rör kvinnomisshandel.

Skriftlig fråga 1998/99:908 av Larsson, Ewa (mp) (undefined 1999-01-01)

Fråga 1998/99:908 av Ewa Larsson (mp) till socialministern om helhetsperspektiv på kvinnomisshandel

den 13 september

 

På senaste tiden har mord på kvinnor av närstående män diskuterats flitigt i medier och vi tycker oss märka att alltfler, män som kvinnor, tar ett tydligt avstånd från att kvinnor i åratal kan förföljas och misshandlas och i värsta fall även dödas trots att omgivningen (polis, socialtjänst och rättsväsen) vet vad som pågår.

Kan det vara så att ett tusenårigt patriakalt förtryck nu äntligen tycks vara på väg att krackelera. Att samhället börjar komma i kapp verkligheten. Vår förhoppning är att 2000-talet innebär en övergång till att kvinnorelaterat våld, mord och misshandel, inte längre kommer att vara ett socialt acceptabelt fenomen.

Men för att kunna komma vidare är det viktigt att även mannen inlemmas i problematiken och analysen, tyvärr är det fortfarande så till stor del att kvinnan är offret - det är skamligt att vara en kvinna som blir misshandlad och hon själv har del i skulden till misshandeln. Fokus måste nu flyttas till mannen då det är han som är problemet. Vi måste se över de förtryckarmekanismer som resulterar i att i genomsnitt 16 kvinnor per år dödas av en närstående man. Det är hög tid att vi börjar problematisera förövarna och inte kvinnorna.

 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga på vilket sätt ministern avser att arbeta med frågorna ur ett helhetsperspektiv.

 

 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.