Till innehåll på sidan

Ideella sektorns betydelse inom arbetsmarknadspolitiken

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1676 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr A2017/01381/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1676 av Elisabeth Svantesson (M) Ideella sektorns betydelse inom arbetsmarknadspolitiken

Elisabeth Svantesson har frågat mig vilken roll jag anser att den ideella sektorn ska spela för att motverka sysslolöshet bland dem som står längst från arbetsmarknaden.

Sedan regeringsskiftet har antalet sysselsatta ökat med 200 000, arbetslösheten minskat och antalet inskrivna i jobb- och utvecklingsgarantin blivit färre. Den officiella arbetslöshetsstatistiken från SCB visar att arbetslösheten fortsätter att minska. I maj uppgick arbetslösheten till 6,7 procent, jämfört med 7,9 procent vid regeringsskiftet. Det mål som den tidigare regeringen satte upp 2014 om 5 miljoner sysselsatta till 2020, har vi redan nått.

Alla som kan jobba ska jobba. En aktiv arbetsmarknadspolitik innebär att arbetssökande ska ges tillgång till insatser som stärker deras möjlighet till jobb. Sedan tillträdet har regeringen lagt om arbetsmarknadspolitiken för att öka de rustande inslagen och stärka matchningen på arbetsmarknaden.

Reformeringen av jobb- och utvecklingsgarantin samt avskaffandet av fas 3 syftar till att alla deltagare utifrån individuella behov ska erbjudas aktiva insatser för att komma närmare arbetsmarknaden. Möjligheterna till studier har förstärkts och stärks ytterligare genom det studiestartsstöd som nu införs. Genom extratjänster och moderna beredskapsjobb har möjligheten till egen försörjning genom arbete stärkts för individer som står långt ifrån arbetsmarknaden och vi ser att dessa utvecklas i god takt. Från och med juli utvidgas dessutom extratjänsterna så att långtidsarbetslösa eller nyanlända ska kunna anställas i viss kulturell, idrottslig och social verksamhet.

Regeringen ser också över de subventionerade anställningarna för att göra dem enklare och mer träffsäkra.

Det arbete som bedrivs av civilsamhällets organisationer är värdefullt, särskilt för individer som varit arbetslösa under en längre tid. Regeringen har utvidgat möjligheterna till arbetsträning hos dessa aktörer. Arbetsträning till skillnad från sysselsättningsplatser inom det tidigare fas 3 ställer krav på att anordnaren anpassar insatsen utifrån de behov som deltagaren har för att komma närmre arbetsmarknaden.

I maj presenterade regeringen även ytterligare åtgärder för förbättrade resultat hos Arbetsförmedlingen genom bland annat uppdrag till myndigheten att redovisa hur myndigheten säkerställer service och närvaro på rätt plats i landet med fokus på utsatta stadsdelar och kommuner med långtidsarbetslöshet. Dessutom vill vi förbättra möjligheterna för kommunerna att medverka i arbetsmarknadspolitiken.

Sammantaget innebär regeringens politik att individer som står långt ifrån arbetsmarknaden kan erbjudas aktiva arbetsmarknadspolitiska insatser som utgår från individens egna behov och som stärker deras förutsättningar för att få ett jobb eller påbörja studier. Den som stått länge utan arbete ska ges tillgång till insatser för att rustas till arbete, det är inte acceptabelt att lämna människor i passivitet.

Stockholm den 10 juli 2017

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1676 av Elisabeth Svantesson (M) (Besvarad 2017-06-22)

Fråga 2016/17:1676 Ideella sektorns betydelse inom arbetsmarknadspolitiken

av Elisabeth Svantesson (M)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Ett av regeringens prioriterade vallöften var att avskaffa den så kallade sysselsättningsfasen i jobb- och utvecklingsgarantin. I rasande fart har platserna avvecklats, med följd att fler och fler långtidsarbetslösa lämnats utan åtgärder och i sysslolöshet. I stället har regeringen utlovat extratjänster, som än så länge har uppnått en blygsam volym, samt en utökad roll för den ideella sektorn. Tyvärr verkar ambitionerna gällande den ideella sektorn mest stanna vid ord, och de konkreta åtgärderna har uteblivit.

Många aktörer inom den ideella sektorn vittnar nu om hur de måste avveckla sin verksamhet. Senast i raden är Frälsningsarmén, som nyligen varnat för att deras 125 år gamla verksamhet för att ge arbetslösa människor en meningsfull sysselsättning och en starkare ställning på arbetsmarknaden nu kan vara slut. I dag står hälften av platserna i Frälsningsarméns olika arbetsmarknadsprogram tomma, och de kan komma att avvecklas helt redan till hösten eller i början på 2018.

Mot den bakgrunden är min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson:

 

Vilken roll anser ministern att den ideella sektorn ska spela för att motverka sysslolöshet bland dem som står längst från arbetsmarknaden?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.