Till innehåll på sidan

Information till försäkringstagare

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1144 besvarad av Statsrådet Heléne Fritzon (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/02159/POL

Justitiedepartementet

Migrationsministern och biträdande justitieministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1144 av Lars Beckman (M)
Information till försäkringstagare

Lars Beckman har frågat mig om vilka åtgärder jag avser att vidta för att försäkringsbolag ska ge tydlig information till försäkringstagare vid begäran om utbetalning av försäkringar.

Försäkringar är ofta komplicerade, och det ställer stora krav på försäkringsbolagen. De är skyldiga att göra sitt bästa för att göra sina produkter begripliga för oss försäkringstagare.

En pensionsförsäkring löper i regel under mycket lång tid. En försäkringstagare kan ha olika önskemål i fråga om efterlevandeskydd under olika perioder i livet. En försäkringstagare som väljer bort efterlevandeskyddet får i regel en högre ersättning än en försäkringstagare som väljer att ha ett efterlevandeskydd, men samtidigt blir arvet till de efterlevande lägre. Det framstår därför som rimligt att en försäkringstagare kan ändra sig i detta hänseende. Det är dock självklart att försäkringstagaren måste ha möjlighet att förstå de val som han eller hon gör.

Jag tycker därför att lagstiftningen på området bör ställa krav. Den är också utformad för att göra det. Försäkringsavtalslagen kräver att försäkringsbolag ska lämna klar och tydlig information. Bolagen har bl.a. en särskild skyldighet att informera om förhållanden som det är av betydelse för försäkringstagaren att känna till. Därutöver ställer försäkringsrörelselagen krav på att ett försäkringsbolag ska driva sin verksamhet enligt god försäkringsstandard. Av Finansinspektionens allmänna råd framgår det bl.a. att information bör utformas så att den underlättar de beslut som en försäkringstagare kan behöva fatta.

Jag kan inte uttala mig om ett enskilt fall och känner inte heller till de närmare omständigheterna i det aktuella fallet. I nuläget ser jag inte något behov av särskilda lagstiftningsåtgärder, men jag följer noggrant frågan om konsumentens rätt till god information. Att ett försäkringsbolag ska ge tydlig information till försäkringstagare är avgörande för att försäkringstagarna ska kunna känna sig trygga och för att försäkringsmarknaden ska fungera väl.

Stockholm den 11 april 2018

Heléne Fritzon

Skriftlig fråga 2017/18:1144 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2018-04-04)

Fråga 2017/18:1144 Information till försäkringstagare

av Lars Beckman (M)

till Statsrådet Heléne Fritzon (S)

 

I ett uppmärksammat fall i medierna nyligen har vi kunnat ta del av uppgifter om hur ett av landets största försäkringsbolag har sett till att en persons pensionsförsäkring med efterlevandeskydd inte utgått till de efterlevande vid personens bortgång, utan till försäkringsbolagets övriga försäkringstagare.

Genom att otydligt kräva en bekräftelse på att efterlevandeskyddet fortsatt skulle gälla även under utbetalningsperioden och inte bara under perioden med inbetalningar såg försäkringsbolaget till att hela efterlevandeskyddet inte betalades ut till de anhöriga, eftersom försäkringstagaren på dödsbädden inte aktivt bekräftat att efterlevandeskyddet fortsatt skulle gälla. Det här väcker frågor om det svenska konsumentskyddet och den svenska försäkringsmarknaden.

Det är inte rimligt att en blankett kan vara utformad så att ett kryss eller uteblivet kryss betyder att ett helt livs besparingar i en försäkring inte tillfaller de närstående om avsikten hos försäkringstagaren under hela försäkringstiden har varit att det ska finnas just efterlevandeskydd.

Det försäkringsbolag i normalfallet borde begära vid utbetalning är endast information om kontonummer, det vill säga vart pengarna ska betalas ut. Överenskommelse om innehållet i själva försäkringen görs vid tecknandet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Heléne Fritzon:

 

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att se till att försäkringsbolag ger tydlig information till försäkringstagare vid begäran om utbetalning av försäkringar?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.