Till innehåll på sidan

Informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter i arbetet mot extremism

Svar på skriftlig fråga 2015/16:1430 besvarad av Statsrådet Anders Ygeman (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2016/05044/POL

Justitiedepartementet

Inrikesministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2015/16:1430 av Roger Haddad (L) Informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter i arbetet mot extremism

Roger Haddad har frågat mig vilka konkreta åtgärder i fråga om sekretessreglerna jag och regeringen avser att vidta för att underlätta för utökad informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter.

I den svenska strategin mot terrorism understryks vikten av att Säkerhetspolisen och Polismyndigheten fortsätter att utveckla sitt samarbete så att Säkerhetspolisens kunskap når ut lokalt. Regeringen har gett både Polismyndigheten och Säkerhetspolisen i uppdrag att införliva strategin i sitt arbete mot terrorism. De båda myndigheterna har också ingått en särskild samverkansöverenskommelse i syfte att stärka sitt samarbete och informationsutbytet på detta område.

I likhet med allt brottsförebyggande arbete måste insatser för att förebygga terroristbrottslighet bedrivas i nära samverkan mellan polisen och andra aktörer, t.ex. socialtjänst och skola. Det lokala brottsförebyggande arbetet ska utgå från lokala problembilder som tas fram gemensamt mellan samtliga relevanta aktörer på lokal nivå. Om det finns tecken på problem med våldsbejakande extremism i ett visst område behöver detta fångas upp i den lokala problembilden.

Det är redan idag möjligt för Säkerhetspolisen att lämna ut sekretesskyddade uppgifter till andra myndigheter. Sekretessregleringen innehåller särskilda sekretessbrytande regler som har utformats efter en intresseavvägning mellan myndigheternas behov av att utbyta uppgifter och det intresse den aktuella sekretessbestämmelsen avser att skydda. En välfungerande lokal samverkan tydliggör behoven hos de olika aktörerna, vilket skapar förutsättningar för ett ändamålsenligt informationsutbyte.

För sekretesskyddade uppgifter som rör barn finns en särskild sekretessbrytande bestämmelse där Polismyndigheten och Säkerhetspolisen, på samma sätt som andra myndigheter, är skyldiga att genast anmäla till socialnämnden om de i sin verksamhet får kännedom om eller misstänker att ett barn far illa.

[Det är viktigt att samverkan och informationsutbytet för att förebygga våldsbejakande extremism fortsätter att utvecklas och regeringen följer denna fråga noggrant.]

Stockholm den 21 juli 2016

Anders Ygeman

Skriftlig fråga 2015/16:1430 av Roger Haddad (L) (Skickad 2016-07-01)

Fråga 2015/16:1430 Informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter i arbetet mot extremism

av Roger Haddad (L)

till Statsrådet Anders Ygeman (S)

 

Frågan om sekretess och delning av insamlad information från Säkerhetspolisen till andra myndigheter är en central del i arbetet för att förhindra och förebygga våldsbejakande extremism, radikalisering och ytterst terrorism eller terrorresor.

Vid resor, besök och samtal med aktörer lokalt och regionalt som arbetar med att förebygga extremism framkommer bilden att utbytet av information fungerar långt ifrån enhetligt i landet. Det informationsutbyte som sker på vissa håll saknas på andra. Det gäller inte bara delning av information mellan Säkerhetspolisen och till exempel kommunens lokala samordnare utan även mellan Säkerhetspolisen och polisen.

Om det lokala arbetet, som den nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism verkar för, på allvar ska kunna bedrivas effektivt krävs att vissa sekretessregler ses över och underlättar för polisen och Säkerhetspolisen att utbyta information. Det är uppenbart att så inte är fallet i dag. Dessutom måste delning kunna ske, inom vissa ramar, mellan Säkerhetspolisen och den lokala socialtjänsten om situationen kräver att samhället ska kunna vidta åtgärder för att förhindra att unga personer till exempel ansluter sig till terrororganisationer som Islamiska staten.

Mot bakgrund av detta blir min fråga till statsrådet Anders Ygeman (S):

 

Vilka konkreta åtgärder i fråga om sekretessreglerna avser statsrådet och regeringen att vidta för att underlätta för utökad informationsdelning mellan Säkerhetspolisen och andra myndigheter?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.