Till innehåll på sidan

Nivån på skatteuttaget

Svar på skriftlig fråga 2016/17:608 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Fi2017/00049/E2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:608 av Boriana Åberg (M) Nivån på skatteuttaget

Boriana Åberg har frågat mig om jag avser att höja skatterna och, om så är fallet, vilken nivå på skatteuttaget jag anser vara rimligt.

Sverige hade 2015 en skattekvot på 43,3 procent av BNP, som väntas öka något 2016 till 43,6 procent enligt regeringens prognos. Det är i paritet eller något lägre ån våra nordiska grannländer, men även lägre än Italien, Frankrike, Belgien och Österrike. Det kan även jämföras med genomsnittet på 43,4 procent under den förra regeringens mandatperiod 2006-2014.

Ett skatteuttag som möjliggör nödvändiga satsningar på välfärden och samtidigt värnar hållbara offentliga finanser är centralt. Sedan regeringen tillträdde har vi två år av två möjliga haft överskott i de offentliga finanserna, samtidigt som vi investerar för att värna välfärden och stärka skolresultaten. När det gäller planerade skattehöjningar avser regeringen bland annat att införa någon form av beskattning av banksektorn.

Stockholm den 18 januari 2017

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2016/17:608 av Boriana Åberg (M) (Besvarad 2017-01-04)

Fråga 2016/17:608 Nivån på skatteuttaget

av Boriana Åberg (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

I en intervju i Dagens industri, publicerad den 27 december 2016, uttrycker finansminister Magdalena Andersson att skattesänkningar ”är gammalt och mossigt”. Med tanke på att Sverige har ett av världens högsta skattetryck är det ett något märkligt uttalande. Sänkta skatter har ett egenvärde eftersom det ger individen ökad ekonomisk frihet. Höjda skatter saknar däremot egenvärde, och varje extra krona som tas ut i skatt måste kunna motiveras med vad den ska gå till.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

 

Avser finansministern att ytterligare höja skatterna och, om så är fallet, vilken nivå på skatteuttaget anser hon vara rimligt?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.