Till innehåll på sidan

Nolltolerans mot stölder

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1479 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/03337/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1479 av Pål Jonson (M)

Nolltolerans mot stölder

Pål Jonson har frågat mig om jag avser att vidta några åtgärder för att noll-tolerans ska råda för alla stölder oavsett belopp.

Det är en självklar utgångspunkt för de brottsbekämpande myndigheterna att så snart det finns anledning att anta att ett brott under allmänt åtal har begåtts ska en förundersökning inledas. Den absoluta förundersöknings-plikten omfattar t.ex. misstänkta stölder. Vi har också ett system med absolut åtalsplikt som innebär att åklagare är skyldiga att väcka åtal när en fällande dom kan förväntas.

En effektiv brottsbekämpning förutsätter samtidigt att det finns utrymme att göra rimliga prioriteringar. Detta är betydelsefullt inte minst för att rätts-väsendets resurser ska koncentreras till de uppgifter som är mest angelägna. Därför får, i undantagsfall, en förundersökning läggas ned och ett åtal underlåtas. Möjligheten att lägga ned en förundersökning är av naturliga skäl större när det rör sig om lindrigare bötesbrott av engångskaraktär, än om brottsligheten t.ex. utövas systematiskt eller föregås av en särskild plan. Att en stöld avser något som är av mindre värde är bara en av flera omständig-heter som ska vägas in i bedömningen. Av riksåklagarens riktlinjer framgår att det t.ex. inte är lämpligt att lägga ned en förundersökning om snatteri när brottet är planerat eller särskilt förslaget eller utgjort återfall i förmögenhets-brott. Detta gäller även om värdet av det tillgripna understiger 60 kronor.

Regeringen har genomfört en rad åtgärder för att förbättra bekämpningen av tillgreppsbrott.

Till exempel har vi gett Polismyndigheten, Tullverket och Kustbevakningen i uppdrag att förstärka bekämpningen av internationella brottsnätverk som begår tillgreppsbrott i Sverige. I uppdraget ingår bl.a. att Polismyndigheten långsiktigt ska förstärka de polisiära insatserna mot den aktuella brottslig-heten. Polisen ska också höja förmågan att delta i operativt, internationellt polissamarbete mot organiserad tillgreppsbrottslighet.

Jag har även gett en utredare i uppdrag att se över ett flertal frågor som har kopplingar till den organiserade tillgreppsbrottsligheten. Utredaren ska bl.a. lämna förslag till ett nytt brott som tar sikte på systematiska stölder och en möjlighet att vid straffansvar stänga personer ute från butikslokaler.

Regeringen har också nyligen föreslagit en ny kamerabevakningslag. Förslaget innebär att det blir lättare att använda kamerabevakning bl.a. i butiker. Detta kommer att underlätta brottsbekämpningen.

Regeringen har dessutom inlett en försöksverksamhet inom rättsväsendet med ett snabbförfarande i brottmål. Snabbförfarandet är inriktat på vanligt förekommande mängdbrott, såsom stölder i butik. Polisens utredningsarbete ska inriktas på omedelbara utredningsåtgärder i samband med brottet. Detta är viktigt för att personer som begår brott ska mötas av en snabb, tydlig och ändamålsenlig reaktion från rättsväsendet.

Regeringen har alltså vidtagit ett stort antal åtgärder för att förbättra brottsbekämpningen, inte minst i fråga om stölder. Näringsidkare måste givetvis kunna bedriva sin verksamhet utan att riskera att utsättas för brott.

Stockholm den 19 juni 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:1479 av Pål Jonson (M) (Besvarad 2018-06-12)

Fråga 2017/18:1479 Nolltolerans mot stölder

av Pål Jonson (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

På många ställen runt om i Sverige utgör stölder i butiker ett stort problem. En sådan plats är Charlottenbergs shoppingcenter i Eda kommun som ligger nära riksgränsen mot Norge. Shoppingcentret har utsatts för omfattande stölder, och gärningsmännen har i flera fall kunnat knytas till utländska stöldligor. I vissa fall har dessa gärningsmän dock valt att begå återupprepade stölder för små belopp eftersom dessa inte alltid lagförs.

Åklagarmyndigheten tillämpar en praxis som innebär att det som stjäls till ett värde under 60 kronor inte lagförs. I praktiken är det alltså nästan riskfritt för någon att gå in i en butik och stjäla varor till ett lägre värde än så.

Åklagarmyndighetens praxis skickar fel signaler från staten till näringsidkare runt om i landet. Det är inte rimligt att stölder inte lagförs oavsett vad det är som stjäls och värdet på stöldgodset. Rättssystemet måste värna näringsfriheten och skydda näringslivet i de utsatta områdena.

Därför bör det råda nolltolerans mot alla former av stölder oavsett belopp. Vi kan inte tillåta att kriminalitet och otrygghet blir en konkurrensnackdel för handlare i brottsbelastade områden. 

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Avser ministern att vidta några åtgärder för att nolltolerans ska råda för alla stölder oavsett belopp?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.