Till innehåll på sidan

Nya villkor för nystartsjobben

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1070 besvarad av Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr A2017/00650/A

Arbetsmarknadsdepartementet

Arbetsmarknads- och etableringsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1070 av Annika Qarlsson (C) Nya villkor för nystartsjobben

Annika Qarlsson har frågat mig om de nya reglerna för nystartsjobb även ska omfatta anställningsavtal som har ingåtts före den 1 februari 2017, och vilka åtgärder som jag i så fall ska vidta för att mildra effekterna för de företag och nystartsjobbare som tidigare fått löfte om stöd under en längre tid än två år?

Utvecklingen på arbetsmarknaden är positiv, arbetslösheten minskar samtidigt som sysselsättningen ökar. I ett sådant gott konjunkturläge är det viktigt att se över de insatser som riktar sig till personer som står närmare arbetsmarknaden, däribland subventionerade anställningar. Regeringen har förändrat reglerna för nystartsjobben i syfte att öka träffsäkerheten, så insatsen riktar sig till personer som behöver det bäst.

Studier från IFAU visar att nystartsjobb tidigare har haft betydande undanträngningseffekter och det finns även tecken på att en stor del av denna undanträngning utgörs av dödviktseffekter. Det finns därför en risk för att övergångar till arbete subventioneras mer än vad som är arbetsmarknadspolitiskt motiverat. Samtidigt finns behov av att förbättra förutsättningarna för de som står långt ifrån arbetsmarknaden. Mot bakgrund av detta har regeringen beslutat att sänka subventionen för personer som varit frånvarande i mindre än två år samt korta de maximala stödperioderna. Samtidigt ökas subventionen för personer som varit frånvarande från arbetslivet mer än tre år och för nyanlända invandrare.

Beslut om stöd för nystartsjobb fattas för den tid som anställningen avses vara, dock längst för ett år i taget. Besluten påverkar inte det anställningsförhållande som avtalats mellan arbetsgivaren och arbetstagaren. Arbetstagare med stöd för nystartsjobb är inte undantagna från det skydd för anställningen som lagen (1982:80) om anställningsskydd ger. Inför ett nytt beslut om stöd för nystartsjobb ska arbetsgivaren komma in med en ny ansökan till Arbetsförmedlingen. Detta innebär att även om en person vid beslutstillfället uppfyller kraven för nystartsjobb under en längre period än ett år får beslut endast fattas för ett år i taget. Dessa regler har inte förändrats.

Denna ordning, tillsammans med övergångsregler som säger att äldre föreskrifter fortfarande gäller för stöd för nystartsjobb som har beslutats före ikraftträdandet, innebär att de gamla reglerna succesivt fasas ut.

Stockholm den 28 mars 2017

Ylva Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1070 av Annika Qarlsson (C) (Skickad 2017-03-16)

Fråga 2016/17:1070 Nya villkor för nystartsjobben

av Annika Qarlsson (C)

till Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson (S)

 

Nya villkor för nystartsjobben införs från och med den 1 februari 2017. I villkoren har kraven höjts, längden på stödet för anställningen har kortats och ersättningen ska räknas ut på ett annat sätt. Det står självklart varje regering fritt att ändra regler för stödanställningar, men det blir olyckligt för både nystartsjobbarna och för företagen när det förändrar villkoren för redan ingångna anställningsavtal.

Som ett exempel kan nämnas ett företag som för två år sedan anställde en äldre person med utlovat stöd till 2021, vilket motsvarade de år som hen hade kvar till pensionen. Företaget har nu meddelats ändrade förutsättningar. Beskedet lämnades dagen före julafton 2016 och gäller från den 1 februari 2017. Hens två år har enligt Arbetsförmedlingens tolkning redan gått. Detta har skett så snabbt att det inte finns någon möjlighet att parera i företagets budget när stödet helt har dragits in.

Hur menar regeringen att reglerna ska tolkas? Ska tidigare löften gälla eller inte? Är det regeringens mening att det ska tolkas som att det är två år från och med nu, när de nya villkoren träder i kraft, som ska gälla även för dem som tidigare har tagit in nystartsjobbare?

Min fråga till arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson är:

 

Ska de nya reglerna även omfatta anställningsavtal som har ingåtts före den 1 februari 2017, och vilka åtgärder avser ministern i så fall att vidta för att mildra effekterna för de företag och nystartsjobbare som tidigare fått löfte om stöd under en längre tid än två år?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.