Till innehåll på sidan

Ökning av antalet brott i Gävleborg

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1167 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2018/02241/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1167 av Lars Beckman (M) Ökning av antalet brott i Gävleborg

Lars Beckman har frågat mig vilka åtgärder jag och regeringen avser vidta för att vända utvecklingen i Gävleborg och i Sverige vad gäller anmälda brott och då särskilt våldtäkt och andra sexualbrott.

Det är viktigt att rättsväsendet gör sitt yttersta för att utreda anmälda våldtäkter och andra sexualbrott. Genom uppdrag i både Polismyndighetens och Åklagarmyndighetens regleringsbrev följer regeringen hur myndigheterna arbetar med att utveckla arbetsmetoderna vid utredning av våldtäkt och andra sexualbrott i syfte att öka lagföringen.

Polismyndigheten har också i uppdrag att i nära samverkan med Åklagarmyndigheten identifiera och genomföra åtgärder för att förstärka och utveckla förmågan att upptäcka, utreda, förhindra och förebygga sexualbrott mot barn. Uppdraget ska redovisas till regeringen inom kort. Vidare har Brottsförebyggande rådet (Brå) fått i uppdrag att belysa rättsväsendets hantering av våldtäktsbrott från anmälan till dom och att ge förslag på hur hanteringen skulle kunna förbättras. Brå har även fått i uppdrag att belysa orsakerna till ökningarna av antalet anmälda sexualbrott. I uppdraget ingår också att i möjligaste mån uppskatta sexualbrottslighetens faktiska utveckling, och hur den självrapporterade utsattheten förhåller sig till de polisanmälda brotten och den faktiska brottsligheten

Regeringen har nyligen lämnat förslag som på flera sätt innebär en skärpt syn på sexualbrott. Bland annat föreslås att minimistraffet för grov våldtäkt och grov våldtäkt mot barn höjs från fängelse i fyra år till fängelse i fem år och att det införs ett särskilt oaktsamhetsansvar för vissa allvarliga sexualbrott. Dessutom innebär regeringens förslag straffskärpningar på så sätt att fler gärningar kommer att kunna bedömas som våldtäkt än tidigare eftersom tillämpningsområdet för brottet utökas. Den nya lagstiftningen bygger på frivillighet och det är viktigt att kunskapen om detta når ut. Av den anledningen kommer Brottsoffermyndigheten att få resurser för att genomföra informations- och utbildningsinsatser riktade till elever i skolan.

En effektiv brottsbekämpning kräver resurser. Att det polisiära arbetet stärks och att fler poliser kan bekämpa brottsligheten och öka tryggheten i hela landet är en prioriterad fråga för regeringen. Regeringen har därför föreslagit och aviserat en historisk satsning på Polismyndigheten i budgetpropositionen för 2018 om sammanlagt 7,1 miljarder kronor de kommande tre åren för att bland annat utveckla verksamheten och öka antalet polisanställda. Därtill har regeringen avsatt 200 miljoner kronor vårändringsbudgeten för 2018 för att ytterligare stärka polisverksamheten.

Stockholm den 18 april 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:1167 av Lars Beckman (M) (Besvarad 2018-04-10)

Fråga 2017/18:1167 Ökning av antalet brott i Gävleborg

av Lars Beckman (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Brottsförebyggande rådet, Brå, sammanställer varje år antalet inkomna polisanmälningar i landet.

Nu är rapporten för 2017 släppt. Sett till Polisregion mitt, där Gävleborgs län ingår, har antalet brottsanmälningar ökat något. Jämfört med 2016 tog polisen emot nästan 1 000, eller 3 procent, fler anmälningar i Gävleborg under 2017.

Av rapporten sticker framför allt statistiken gällande våldtäkter och andra sexualbrott ut. Den förstnämnda kategorin ökade kraftigt, med nästan en tredjedel, och gick från 159 anmälningar till 208. Framför allt har antalet anmälda våldtäkter mot barn och tonåringar ökat. Samma mönster ses också nationellt, enligt Brå.

Anmälningar gällande sexuellt tvång och utnyttjande mer än fördubblades i Gävleborg under förra året, från 25 till 54. Den största ökningen ses bland brott begångna mot barn under 15 år.

Sexuellt ofredande, som ligger under egen rubricering, ökade också kraftigt. Antalet drabbade unga pojkar och flickor ökade två till tre gånger.

Med anledning av ovanstående önskar jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder avser ministern och regeringen att vidta för att vända utvecklingen i Gävleborg och Sverige?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.