Till innehåll på sidan

Omlokalisering av Polismyndigheten

Svar på skriftlig fråga 2018/19:607 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019/

01727

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:607 av Johan Forssell (M)
Omlokalisering av Polismyndigheten

Johan Forssell har frågat statsrådet Shekarabi vad regeringens planer gällande omlokalisering av myndigheter innebär specifikt för Polismyndigheten. Frågan har överlämnats till mig att besvara.

Inledningsvis vill jag understryka att jag delar frågeställarens uppfattning att det är av stor vikt att det finns en lokalt förankrad och synlig polis i hela landet. En av utgångspunkterna i den nya Polismyndigheten är en polis närmare medborgarna. Det innebär att det lokala arbetet ska vara fundamentet i myndighetens verksamhet, med ökad närvaro och tillgänglighet som grundas på lokala förutsättningar och behov.

Jag delar också uppfattningen att antalet polisanställda behöver öka. Regeringen är därför fast besluten att uppnå målsättningen om att antalet anställda i Polismyndigheten ska öka med 10 000 fram till 2024, vilket är en förutsättning för bättre tillgänglighet i hela landet.

Det kan konstateras att många myndigheter redan i dag tar ett stort ansvar för att säkra den statliga närvaron i hela landet men mer behöver göras. Regeringen behöver en samlad bild över hur myndigheterna tar ansvar för service och tillgänglighet i hela landet. Statskontoret har därför fått i uppdrag att kartlägga myndigheternas planering för lokalisering av verksamhet utanför Stockholms län under de närmaste åren. Statskontoret ska också titta på vilka beslut myndigheterna fattat sedan 2014 om lokalisering av verksamhet.

Polismyndigheten finns representerad och är verksam i hela landet. Den bedriver en verksamhet av särskild karaktär som ofta kräver stor flexibilitet och som i många avseenden inte kan jämföras med andra förvaltningsmyndigheters uppdrag. Många beslut om lokalisering i Polismyndigheten fattas på regional nivå där kunskapen om lokala förutsättningar och behov finns.

Polismyndigheten har en central samhällsfunktion. Andra myndigheter, inte minst Statens servicecenter och servicekontoren, kan komma att behöva koordinera sin lokalisering med Polismyndigheten. Det är i detta sammanhang som kartläggningsuppdraget ska ses.

Regeringen har inte för avsikt att genomföra ytterligare organisationsförändringar av Polismyndigheten. Men givet den historiska utbyggnation som Polismyndigheten står inför förbättras förutsättningarna väsentligt för en ökad polisiär närvaro i hela landet.

Stockholm den 15 maj 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:607 av Johan Forssell (M) (Besvarad 2019-05-03)

Fråga 2018/19:607 Omlokalisering av Polismyndigheten

av Johan Forssell (M)

till Statsrådet Ardalan Shekarabi (S)

 

I början av april beslutade regeringen att kartlägga tio stora myndigheters planer vad gäller lokalisering av verksamhet utanför Stockholms län fram till år 2022. De myndigheter som berörs är enligt uppdraget till Statskontoret följande: Arbetsförmedlingen, Centrala studiestödsnämnden, Försäkringskassan, Kriminalvården, Kronofogdemyndigheten, Lantmäteriet, Pensionsmyndigheten, Polismyndigheten, Skatteverket och Trafikverket.

Statskontorets kartläggning, som ska redovisas till regeringen den 15 augusti i år, ska ligga till grund för om ytterligare regeringsbeslut kommer att krävas i frågan om en utlokalisering av myndigheter.

Polismyndigheten har under en längre tid rapporterat om svårigheter att fokusera på sin kärnverksamhet. Enligt såväl Riksrevisionen som Statskontoret tar det åtminstone fem år att omlokalisera en myndighet, värdefull tid då myndigheten får svårare att utföra ordinarie arbetsuppgifter. Givet de fastslagna konsekvenserna av myndighetsflyttar är det viktigt att de potentiella framtida utlokaliseringsprocesserna genomsyras av transparens och att fakta finns tillgänglig för alla parter att ta del av, från början till slut.

Moderaterna har länge förespråkat vikten av en lokal närvaro för polisen, men för det krävs främst fler poliser. Vi har därför föreslagit en riktad lönesättning för Sveriges poliser och en betald polisutbildning för att åtgärda den stora polisbristen.

Om regeringen avser att gå vidare med en flytt av Polismyndigheten krävs tydliga besked om och tydliga motiveringar till varför man anser det vara en nödvändig förändring för myndigheten.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga statsrådet Ardalan Shekarabi:

 

Vad innebär regeringens planer gällande omlokalisering av myndigheter specifikt för Polismyndigheten? 

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.