Till innehåll på sidan

Säkerhet på biogasbussar

Svar på skriftlig fråga 2018/19:415 besvarad av Statsrådet Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


N2019/01291/MRT

Näringsdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:415 av Lotta Olsson (M)
Säkerhet på biogasbussar

Lotta Olsson har frågat arbetsmarknadsministern vilka åtgärder som hon avser att vidta för att en liknande gasexplosion och arbetsplatsolycka inte inträffar.

Arbetet inom regeringen är så fördelat att det är jag som ska svara på frågan.

Olyckan som inträffade den 10 mars, då en biogasdriven buss körde in i en skyddsbarriär vid Klaratunnelns södra infart i centrala Stockholm och började brinna, var en mycket ovanlig och mycket allvarlig händelse. Med anledning av olyckan kallade jag berörda myndigheter och aktörer till ett möte för en lägesbedömning där myndigheterna fick redovisa sitt pågående arbete och också branschen och kommunerna fick redovisa hur de arbetar med säkerheten. Det finns ungefär 2 500 gasbussar i Sverige och väldigt många fler i Europa. Bedömningen är att gasbussar fungerar säkert men olyckan föranleder en översyn av säkerhetsrutiner och en bedömning av om det behövs nya regler för exempelvis konstruktion av bussar eller gastankar för att förhindra att något liknande uppstår.

Tekniska krav på fordon, inklusive gasfordon, regleras i stor utsträckning inom FN och EU. Transportstyrelsen deltar aktivt i arbetet inom FN:s ekonomiska kommitté för Europa (UNECE) där tekniska krav rörande motorfordon som använder komprimerad naturgas (CNG) och/eller flytande naturgas (LNG) i framdrivningssystemet regleras.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har ett utvecklingsarbete som syftar till att ta fram kvalitetssäkrade metoder för räddningstjänstpersonal vid olyckor eller händelser där fordon med alternativa drivmedel är inblandade. Myndigheten arbetar nu med att ta fram en samlad vägledning för säkra räddningsinsatser vid olyckor med fordon med alternativa drivmedel och en utvecklad utbildning för räddningstjänstpersonal inom området.

Jag kommer noggrant att följa det säkerhetsarbete som såväl myndigheter som bransch nu genomför och är beredd att ta ytterligare initiativ om så behövs. Säkerheten måste komma först.

Stockholm den 26 mars 2019

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2018/19:415 av Lotta Olsson (M) (Besvarad 2019-03-18)

Fråga 2018/19:415 Säkerhet på biogasbussar

av Lotta Olsson (M)

till Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S)

 

Söndagen den 10 mars exploderade en biogasbuss i centrala Stockholm på väg ned i Klaratunneln. Explosionen förefaller ha orsakats av en kollision som skadad biogastuben på taket. Explosionen var kraftig och ledde till stark rökutveckling i regeringskvarteret.

I bussen fanns vid tillfället bara busschauffören, som skadades men lyckades ta sig ur bussen på egen hand. Bussen brann sedan upp.

Bussens förare hade vid detta tillfälle extrem tur, och att bussen inte hade några passagerare var också tursamt. Men nästa gång detta händer kommer det kanske inte alls att sluta så.

Med anledning av ovan vill jag fråga arbetsmarknadsminister Ylva Johansson:

 

Vad avser arbetsmarknadsministern att vidta för åtgärder för att en liknande gasexplosion och arbetsplatsolycka inte inträffar?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.