Till innehåll på sidan

Sänkt moms för naturguidning

Svar på skriftlig fråga 2017/18:1268 besvarad av Finansminister Magdalena Andersson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Fi2018/01944/S2

Finansdepartementet

Finansministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:1268 av Ann-Charlotte Hammar Johansson (M) Sänkt moms för naturguidning

Ann-Charlotte Hammar Johansson har frågat mig vilka åtgärder jag avser att vidta för att alla former av naturguidningar ska omfattas av den sänkta momsen.

Den möjlighet att tillämpa en lägre skattesats på förevisning av naturområden som infördes den 1 januari i år har utformats med bl.a. hänsyn tagen till vad det bakomliggande mervärdesskattedirektivet i EU tillåter. Det ankommer sedan på Skatteverket och de allmänna förvaltningsdomstolarna att tolka mervärdeskattelagens bestämmelser. Skatteverket har nu i ett ställningstagande redogjort för sin tolkning av bestämmelsen. För att en viss tjänst ska anses omfattas av bestämmelsen om förevisning av naturområden har det ansetts att tjänstens syfte ska vara att ge information om naturområdet eller att visa vägen genom det.

Det är vanligt att förevisning tillhandahålls tillsammans med andra tjänster. I sådana fall görs en bedömning enligt de allmänna principer som gäller för mervärdesskatten om förevisningen och de andra tjänsterna ska behandlas som en enda tjänst eller som flera tjänster. Det är alltså möjligt att olika delar behandlas på olika sätt, vilket kan medföra att delarna inte beskattas med samma skattesats. En utvidgning av tillämpningsområdet för en reducerad skattesats medför ofta att nya avgränsningar måste göras. De nya reglerna trädde i kraft för bara drygt fyra månader sedan och det är därför inte aktuellt att redan nu göra några ändringar i dem. Regeringen följer dock den fortsatta tillämpningen av reglerna.

Jag uppskattar att riksdagsledamoten tycks dela regeringens intentioner med reformen. Jag kan dock konstatera att samma riksdagsledamot röstat mot just denna reform vid riksdagsbehandlingen. Mot den bakgrunden är frågan minst sagt överraskande.

Stockholm den 16 maj 2018

Magdalena Andersson

Skriftlig fråga 2017/18:1268 av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M) (Besvarad 2018-05-03)

Fråga 2017/18:1268 Sänkt moms för naturguidning

av Ann-Charlotte Hammar Johnsson (M)

till Finansminister Magdalena Andersson (S)

 

Den 1 januari 2018 sänkte regeringen momsen på naturguidningar och ”förevisande av naturområde” från 25 till 6 procent i syfte att uppmuntra naturturism och få fler människor att besöka svensk natur. Företag som bedriver verksamhet inom naturturism skulle med detta få större möjligheter att nyanställa samt bättre lönsamhet i verksamheten.

Men redan nu har det uppstått problem med Skatteverkets tolkning av den nya lagstiftningen. Otydligheten gäller exempelvis de företag som erbjuder sina kunder ett paket med naturguidning och forsränning. Den gående naturguidningen till fots faller inom ramen för den sänkta momsen men den efterföljande forsränningen som i sig också utgör en del av naturupplevelsen och ”förevisande av naturområde” gör det enligt regelverket inte. Andra exempel kan röra företag som erbjuder en naturguidning med hundspann och som inte heller omfattas av den sänkta momsen.

Diskrepansen är märklig och borde korrigeras. För en del naturområden är forsränning och hundspann också den enda möjligheten för naturturister att ha möjlighet att ta del av guidningen. Annars kommer man helt enkelt inte fram.

Otydliga gränsdragningar inom lagstiftning ställer till det när ambitionen alltid måste vara att uppmuntra fler att ta del av svensk natur samt underlätta och göra det mer lönsamt för företagare.

Med anledning av detta vill jag fråga finansminister Magdalena Andersson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att alla former av naturguidningar ska omfattas av den sänkta momsen?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.