Till innehåll på sidan

sekretess för asylsökande som överklagar till domstol

Svar på skriftlig fråga 2005/06:2113 besvarad av

Händelser

Inlämnad
2006-09-07
Besvarad
2006-09-15
Besvarad
2006-09-21
Svar anmält
2006-10-02
Anmäld
2006-10-02

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

den 15 september

Svar på fråga 2005/06:2113 om sekretess för asylsökande som överklagar till domstol

Justitieminister Thomas Bodström

Annika Qarlsson har frågat vilka åtgärder jag avser att vidta för att säkerställa sekretessen för de asylsökande som överklagar till domstol.

Som Annika Qarlsson påpekar var det i första hand rättssäkerhetsskäl som låg till grund för att överprövningen av asylärenden flyttades från Utlänningsnämnden till migrationsdomstolarna.

Rättssäkerheten består till viss del av att domstolsprocessen präglas av öppenhet. Huvudregeln att en förhandling vid domstol ska vara offentlig anses vara så viktig att den är inskriven i grundlagen. Från denna huvudregel kan man göra undantag om exempelvis intresset av skydd för enskilda väger över. Sådana undantag har också gjorts i gällande reglering.

Migrationsdomstolarna har således redan i dag möjlighet att hålla en förhandling inom stängda dörrar och att sekretessbelägga uppgifter i domar och beslut. Det är domstolarnas uppgift att göra bedömningen i varje enskilt fall av om skaderisken är sådan att en uppgift om en asylsökande ska sekretessbeläggas.

Som jag har sagt tidigare följer jag utvecklingen och kommer att vidta åtgärder om det visar sig att regelverket inte i tillräcklig utsträckning skyddar utsatta människor.

Skriftlig fråga 2005/06:2113 av Qarlsson, Annika (c) (korrekturläst 2006-09-07)

den 7 september

Fråga 2005/06:2113 av Annika Qarlsson (c) till justitieminister Thomas Bodström (s)

Sekretess för asylsökande som överklagar till domstol

Den 31 mars i år startade den nya instansen och processordningen i utlänningsärenden. Utlänningsnämnden lades ned och överklaganden i asylärenden överfördes till allmänna förvaltningsdomstolar. Regeringen förhalade frågan om Utlänningsnämndens nedläggning i många år efter riksdagens nedläggningsbeslut 2001. Det främsta skälet för en ny ordning var att värna rättssäkerheten och framför allt för att den som överklagar ska få föra fram sina skäl muntligt. Vad som inte övervägdes inför den nya rättsordningen var att domarna i asylärendena är offentliga och att detta kan ställa till problem för den enskilda asylsökande. Frivilligorganisationer har uppmärksammat risken för att asylsökande och även deras familjer i hemlandet kan utsättas för övergrepp om identitet och asylskäl blir offentliga. Om svenska myndigheter inte kan garantera ett sekretesskydd för de uppgifter som en asylsökande lämnar i samband med utredningen finns en risk att många asylsökande inte vågar överklaga sina ärenden av rädsla för att deras uppgifter riskerar att bli offentliga och komma till hemlandets kännedom. Därför är det nödvändigt att domstolarna i varje enskilt fall genomför noggranna sekretessprövningar, alternativt att lagen ändras så att sekretessbestämmelserna i asylärenden stärks. Behovet av insyn får inte vara överordnat den enskilda asylsökandes behov av skydd för sin personliga integritet. Om domarna fortsätter vara offentliga kan det bidra till att färre vågar uppge sina asylskäl och att fler håller sig gömda i vårt land eller att färre överklagar. Detta måste ändras och det snart. Därför uppmanar jag ministern att vidta åtgärder omedelbart.

Vilka åtgärder avser justitieministern att vidta för att säkerställa sekretessen för de asylsökande som överklagar till domstol?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.