Till innehåll på sidan

Slopandet av id-kontrollerna

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1388 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Ju2017/04262/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1388 av Gunilla Nordgren (M) Slopandet av id-kontroller

Gunilla Nordgren har frågat mig vilka åtgärder jag är beredd att vidta med anledning av kommunernas svårigheter att ordna bostäder åt de flyktingar som Migrationsverket anvisar, och om jag är beredd att verka för att öka stödet till kommunerna om antalet asylsökande åter skulle öka efter slopandet av id-kontrollerna.

Sedan den 1 mars 2016 då bosättningslagen trädde i kraft är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända för bosättning efter anvisning. Syftet med bosättningslagen är att nyanlända snabbare ska tas emot för bosättning i en kommun och kunna påbörja sin etablering på arbetsmarknaden och i samhällslivet samt att mottagandet av nyanlända ska fördelas mellan landets kommuner.

Regeringen valde att sänka anvisningstalen för 2017 då ökad hänsyn togs till mottagande av nyanlända som bosatt sig på egen hand. Det var en åtgärd för att möta kommunernas svårigheter att klara mottagandet. I samband med det gavs också kommunerna en förlängd tidsfrist för 2016 års anvisningar: fyra månader från anvisning till mottagande i kommunen i stället för två. När Migrationsverket fastställer anvisningstalen för 2018 ska de ta ökad hänsyn till nyanlända som bosätter sig på egen hand och till ensamkommande barn. Det är ytterligare en åtgärd för att underlätta för kommuner som tar ett stort samlat ansvar.

Regeringen har vidtagit flertal åtgärder för att underlätta och stimulera bostadsbyggandet. Exempelvis har en byggbonus till kommunerna och ett investeringsstöd för hyresbostäder och bostäder för studerande införts. Det har även genomförts ett flertal regelförenklingar, exempelvis av möjligheterna att använda tidsbegränsade bygglov för bostäder. Regeringens bostadspolitik har fått till följd att bostadsbyggandet nu är rekordhögt. Regeringen har en fortsatt nära dialog med kommunsektorn för att underlätta bostadsförsörjningen.

När det gäller slopandet av id-kontrollerna mellan Sverige och Danmark så kommer de att underlätta vardagen för dem som dagligen pendlar mellan Sverige och Danmark. Regeringen står dock i nära dialog med våra myndigheter, följer situationen noga och är självklart fullt beredda att snabbt återinföra id-kontrollerna om det skulle behövas. Samtidigt förstärker och förlänger regeringen de tillfälliga inre gränskontrollerna.

Stockholm den 23 maj 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1388 av Gunilla Nordgren (M) (Besvarad 2017-05-11)

Fråga 2016/17:1388 Slopandet av id-kontrollerna

av Gunilla Nordgren (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Jag ställde en muntlig fråga till ministern den 11 maj. Min fråga handlade om huruvida ministern var beredd att hjälpa kommunerna om slopandet av id-kontrollerna skulle medföra ett ökat antal asylsökande. 

Bakgrunden till min fråga var att landets länsstyrelser nyligen slog larm om att ett stort antal kommuner går på knäna till följd av Sveriges rekordstora flyktingmottande under framför allt 2015 då det kom hela 163 000 asylsökande.

Migrationsverket stänger samtidigt ett stort antal av sina boenden och därmed flyttas problemet att få fram bostäder från staten (Migrationsverket) till kommunerna. 

Det saknas inte bara bostäder och skollokaler med mera – det saknas även personal inom skolan och socialtjänsten med mera.

Svaret jag fick på frågestunden var att vi inte ska tillbaka till situationen 2015, men att i och med att anvisningslagen började att gälla (som innebär att alla kommuner tvingas ta emot ett visst anvisat antal nyanlända) så kommer kommunerna att klara att ta emot och ordna bostäder till alla nyanlända.

Jag delar inte ministerns åsikt i detta. Svårigheterna är många i arbetet med att få fram nya bostäder, inte minst beroende på att detaljplaner allt som oftast överklagas, det vill säga att byggprocessen tar mycket lång tid. Men detta tar inte Migrationsverket någon hänsyn till vid sina anvisningar av nyanlända till kommunerna. 

Jag fick inte heller svar på min fråga om regeringen skulle vara beredd att ge mer resurser till kommunerna om det visar sig att antalet asylsökande ökar.

Jag vill därför fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder är ministern beredd att vidta med anledning av kommunernas svårigheter att ordna bostäder åt de flyktingar som Migrationsverket anvisar, och är ministern beredd att verka för att öka stödet till kommunerna om antalet asylsökande åter skulle öka efter slopandet av id-kontrollerna?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.