Till innehåll på sidan

Sommartid

Svar på skriftlig fråga 2018/19:539 besvarad av Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


I2019/01240/TM

Infrastrukturdepartementet

Infrastrukturministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:539 av Lotta Finstorp (M)
Sommartid

Lotta Finstorp har frågat mig hur Sveriges process ser ut framåt vad avser frågan om sommartid.

Kommissionen har föreslagit att de säsongsbaserade tidsomställningarna ska avskaffas. Europaparlamentet har beslutat som sin ståndpunkt i första läsningen att bifalla förslaget, men att skjuta på ikraftträdandet två år framåt i tiden jämfört med kommissionens förslag. Däremot har ännu inte rådet, dvs medlemsstaterna, fattat beslut. Eftersom rådet och Europaparlamentet beslutar gemensamt i denna fråga behöver rådet nå en överenskommelse innan en eventuell förhandling med Europaparlamentet kan inledas. Först därefter kan en ny rättsakt antas.

Regeringen gav i början av maj förra året Statskontoret i uppdrag att kartlägga kända effekter av tidsomställningen. Kartläggningen har remitterats och remisstiden har löpt ut. Utgångspunkten för många är att det inte bör införas ett lapptäcke med olika tidzoner som skulle riskera att missgynna såväl handel som rörlighet över gränserna.

Jag vill att det ska finnas en bred förankring och uppslutning i riksdagen innan Sverige tar ställning till förslaget om att avskaffa tidsomställningar och, om så blir aktuellt, vilken normaltid som ska gälla framöver. Regeringen har för avsikt att återkomma till riksdagen i denna fråga.

Stockholm den 24 april 2019

Tomas Eneroth

Skriftlig fråga 2018/19:539 av Lotta Finstorp (M) (Besvarad 2019-04-15)

Fråga 2018/19:539 Sommartid

av Lotta Finstorp (M)

till Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S)

 

I slutet av mars i år röstade en majoritet i EU-parlamentet ja till att slopa tidsomställningen mellan vinter och sommar från år 2021. Beslutet ska utgöra underlag i EU:s ministerråd, där det avgörs hur den slutgiltiga lagstiftningen ska se ut.

Varje land får två år på sig att bestämma vilken tid man vill ha. Länderna får välja om de vill behålla sommartid året runt eller permanent övergå till vintertid eller så kallad standardtid. Ju fler som väljer samma tid, desto bättre för handeln och rörligheten.

För att inte skapa onödig oreda krävs även att varje land bestämmer sig minst sex månader i förväg för vilken tid man tänker ha. Samma regel ska sedan gälla även framöver: Om något land ångrar sig eller vill byta tid igen måste man informera om det minst ett halvår i förväg.

Med anledning av detta vill jag fråga infrastrukturminister Tomas Eneroth:

 

Hur ser Sveriges process framåt ut i denna fråga?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.