Till innehåll på sidan

Stödet till brottsoffer

Svar på skriftlig fråga 2017/18:554 besvarad av Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2017/00140

Justitiedepartementet

Justitie- och inrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2017/18:554 av Sten Bergheden (M)
Stödet till brottsoffer

Sten Bergheden har frågat mig om vilka initiativ jag ämnar ta för att landets brottsoffer ska få hjälp via Brottsofferjouren.

Det är viktigt att brottsoffer får det stöd de behöver. Ytterst är det socialtjänsten i varje kommun som har ansvar för att ge brottsoffer och brottsoffrets anhöriga hjälp och stöd men civilsamhällesorganisationer står för ett mycket viktigt komplement till myndigheters och kommuners åtgärder. Därför har regeringen bland annat kraftigt ökat stödet till Brottsofferjouren Sverige och de ideella brottsofferjourerna genom en höjning av avgiften till brottsofferfonden samt beslutat att minst 75 procent av fondens tillgängliga medel ska ges till organisationer som stödjer brottsoffer.

För att brottsoffer ska få möjlighet att få det stöd som de behöver är det viktigt att Polismyndigheten, i enlighet med förundersökningskungörelsen, informerar om vilka myndigheter, organisationer och andra som kan lämna stöd, hjälp och vård. Denna information skickas till målsägande tillsammans med en kopia på brottsanmälan. Vissa brottsutsatta önskar komma i kontakt med brottsofferjourerna medan andra vill ha kontakt med kvinnojourer eller stöd i kommunens regi. Att färre brottsoffer förmedlas till brottsofferjourerna behöver alltså inte betyda att brottsoffer inte erbjudits stöd inom någon annan verksamhet.

Polisens omorganisation har inneburit förändringar även när det gäller brottsofferverksamheten. Enligt uppgifter från Polismyndigheten är det dock inte färre anställda som arbetar med brottsofferfrågor i myndigheten nu än före omorganisationen. Det är naturligtvis viktigt att Polismyndigheten förmedlar kontakt till civilsamhällesorganisationer när de brottsutsatta har uttryckt en sådan vilja.

I samband med ombildningen av polisen skapades ett nationellt hanteringssystem för brottsanmälningar. I denna process föll kravet på att ställa en fråga till målsägande om brottsofferstöd bort ur systemet vilket påverkade antalet förmedlade brottsoffer. Polismyndigheten har identifierat problemet och återinförde därför under 2017 de obligatoriska reglerna avseende frågan i hanteringssystemet. Det ska säkerställa att brottsoffer alltid blir tillfrågade om de vill komma i kontakt med en brottsofferstödjande verksamhet. Åtgärden förväntas leda till att fler personer kommer i kontakt med relevanta organisationer. Stöd till brottsoffer är prioriterat av regeringen och jag kommer att fortsätta följa frågan noga.

Stockholm den 12 januari 2018

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2017/18:554 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2018-01-03)

Fråga 2017/18:554 Stödet till brottsoffer

av Sten Bergheden (M)

till Justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S)

 

Enligt en granskning av Sveriges Radio (den 31 december 2017) får allt färre personer som anmäler brott hjälp av Brottsofferjouren. Sedan 2014 har direktförmedlingen från polisen minskat med närapå 40 procent.

Enligt Brottsofferjourens generalsekreterare Eva Larsson började minskningen i samband med polisens omorganisation för tre år sedan. Enligt henne är det färre poliser som arbetar med brottsofferförmedlingen.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och inrikesminister Morgan Johansson:

 

Vilka åtgärder ämnar ministern vidta för att landets brottsoffer ska få hjälp via Brottsofferjouren?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.