Till innehåll på sidan

Surrogatmoderskap i Sverige

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1049 besvarad av Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Dnr Ju2017/02545/POL

Justitiedepartementet

Justitie- och migrationsministern

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1049 av Jenny Petersson (M) Surrogatmoderskap i Sverige

Jenny Petersson har frågat mig om jag och regeringen bestämt oss i frågan om surrogatmoderskap och i så fall när regeringen avser att lägga fram skarpa förslag på området.

Att bli förälder är en viktig del av livet för många människor och det är angeläget att det finns möjligheter även för ofrivilligt barnlösa att få barn. Lagstiftningen måste vara utformad för olika sätt att få barn och bilda familj. Regeringen bedriver därför ett aktivt och nödvändigt arbete på detta område.

Utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet har lämnat flera förslag som rör förutsättningarna att få barn och bilda familj. Bland annat föreslås att kravet på genetisk koppling mellan barnet och den eller de tilltänkta föräldrarna avskaffas – vilket skulle göra det möjligt för par och ensamstående kvinnor att inom svensk hälso- och sjukvård genomgå assisterad befruktning med enbart donerade könsceller. Vidare föreslås att samtycke vid assisterad befruktning ska kunna utgöra grund för föräldraskap även om behandlingen sker i utländsk hälso- och sjukvård.

Strävan att tillgodose önskan att få barn måste alltid ske med barnets bästa i fokus. Frågan om surrogatmoderskap ska tillåtas i Sverige aktualiserar många komplicerade etiska och juridiska frågeställningar och intresseavvägningar. Utredningen om utökade möjligheter till behandling av ofrivillig barnlöshet har arbetat i flera år med frågorna och har tagit fram ett gediget underlag. Med tanke på de svåra avvägningar som utredningen haft att göra, där särskilt barnet och den kvinna som föder barnet ska stå i fokus, är det förståeligt att utredningen landat i att inte lämna något förslag om att tillåta surrogatmoderskap i Sverige.

Att alla barn i Sverige har rättsliga företrädare, även barn som har tillkommit genom surrogatmoderskap i utlandet, är viktigt. Genom utredningens arbete har vi fått en analys av de problem som kan uppkomma och utredningen har lämnat förslag till lösningar av de problem som identifierats.

Betänkandet har remitterats och vi håller nu på att närmare analysera frågorna. Regeringen avser att därefter ta slutlig ställning i frågorna.

Stockholm den 24 mars 2017

Morgan Johansson

Skriftlig fråga 2016/17:1049 av Jenny Petersson (M) (Besvarad 2017-03-14)

Fråga 2016/17:1049 Surrogatmoderskap i Sverige

av Jenny Petersson (M)

till Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S)

 

Det finns redan i dag många barn runt om i landet som är födda genom surrogatmoderskap. Möjligheten till surrogatmoderskap finns i flera andra länder så det kommer fortsatt bli fler barn i Sverige som är födda på detta sätt. Då är det vårt ansvar att se till att det kan ske under ordnade former. Är det något land i världen som skulle kunna få surrogatmoderskap att fungera så är det Sverige.

Alla barn borde kunna få växa upp i trygga och kärleksfulla hem. Oavsett hur de har skapats.

Regeringens utredare sa redan för ett år sedan att surrogatmoderskap inte bör tillåtas i Sverige, vare sig med eller utan pengar inblandade. Socialdemokraternas partistyrelse säger nu att de inte heller vill tillåta surrogatmoderskap i svensk sjukvård.

Det är tydligt att tiden har sprungit ifrån lagstiftningen. Lagstiftningen måste utvecklas i takt med samhällsutvecklingen. Familjer i dagens Sverige ser olika ut och det måste en modern familjepolitik ta hänsyn till. Därför är ett reglerat surrogatmoderskap i Sverige ett steg in i framtiden som inkluderar alla.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga justitie- och migrationsminister Morgan Johansson:

 

Har ministern och regeringen bestämt sig i frågan om surrogatmoderskap och i så fall när avser regeringen att lägga fram skarpa förslag på området?

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.