Till innehåll på sidan

Svältkatastrof i östra Afrika

Svar på skriftlig fråga 2016/17:1205 besvarad av Statsrådet Isabella Lövin (MP)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX

Utrikesdepartementet

Statsrådet Lövin

Till riksdagen

Svar på fråga 2016/17:1205 av Birgitta Ohlsson (L) Svältkatastrof i östra Afrika

Birgitta Ohlsson har frågat mig om jag mot bakgrund av risken för somaliska liv till följd av svältkatastrofen i regionen avser ta initiativ för att stödja den goda demokratiska utvecklingen i Somaliland genom att ansluta Sverige till Somaliland Development Fund och starta ett svenskt biståndskontor i huvudstaden Hargeisa.

Sveriges stöd till Somaliland går i huvudsak via FN-fonder samt via Världsbankens Multi-Partner Fund, vilka kompletterar Somaliland Development Fund. Utöver det har Sverige under många år gett ett omfattande stöd, bland annat via Interpeace, för att stödja den demokratiska utvecklingen av Somaliland. Sverige har stött flera av de val som genomförts i Somaliland och har även gett stöd till förberedelserna inför det uppskjutna valet som skulle ha genomförts under 2015.

Med anledning av den svåra torkan som har drabbat regionen har Sverige hittills under 2017 bidragit med 216 miljoner SEK i humanitärt bistånd till hela Somalia, inklusive Somaliland. Detta gör Sverige till den fjärde största bilaterala humanitära givaren till krisen i Somalia. Sverige agerade snabbt och har tidigt gjort utbetalningar till det humanitära systemet, vilket har ett stort mervärde och räddar liv. En stor del av stödet har även kommit Somaliland till del då fördelningen är behovsstyrd och Somaliland är en av de regioner som är värst drabbade i Somalia. Det humanitära tillträdet är i regel bättre i Somaliland än i södra och centrala Somalia. Utöver det humanitära stödet är Sverige mycket aktivt inom givarkretsen med att lyfta upp behovet av långsiktiga åtgärder för att bygga motståndskraft i det somaliska samhället samt vikten av att bättre koppla ihop humanitära insatser och långsiktiga utvecklingsinsatser.

Sverige har i dagsläget inga planer på att kanalisera stöd via Somaliland Development Fund, och inte heller på att öppna ett biståndskontor i Hargeisa. Sverige har ingen ambassad på plats i Somalia. I stället bedrivs arbetet från Somaliasektionen vid Sveriges ambassad i Nairobi, med frekvent resande till Somalia. Vi har anledning att fortsätta följa och stödja en positiv utveckling i Somalia, inklusive Somaliland, med stort intresse.

Stockholm den 24 april 2017

Isabella Lövin

Skriftlig fråga 2016/17:1205 av Birgitta Ohlsson (L) (Skickad 2017-04-05)

Fråga 2016/17:1205 Svältkatastrof i östra Afrika

av Birgitta Ohlsson (L)

till Statsrådet Isabella Lövin (MP)

 

Mitt på Afrikas horn ligger Somaliland, stundom kallat Afrikas bäst bevarade hemlighet. Somaliland var ett brittiskt protektorat (Brittiska Somaliland) fram till 1960, då landet blev en självständig stat erkänd av över ett trettiotal länder, däribland USA och Storbritannien. Sedan gick landet upp i den nya staten Somalia. Krig bröt ut, och stora flyktingvågor skapades efter massiva bombanfall mot Somaliland från regimen i Mogadishu. Somaliland förklarade sig självständigt från Somalia 1991, och sedan dess har flera val hållits som berömts av internationella valobservatörer på plats. Denna goda demokratiska utveckling måste stödjas i en del av Afrika som annars kantas av oro, terrorism, diktatur och fattigdom.

Somaliland är i dag ännu inte erkänt av omvärlden men har genomfört flera godkända val, har en president, ministrar, olika politiska partier, pass, parlament och valuta. Landet åtnjuter visst biståndsstöd, som huvudsakligen kanaliseras via internationella organisationer eller världssamfundet. Flera länder, däribland Norge, Danmark, Nederländerna och Storbritannien, har startat fonden Somaliland Development Fund.

Just nu pågår en svältkatastrof i östra Afrika. 2017 kan bli det värsta året sedan 1945 vad gäller konsekvenser av torkan. Miljoner människor riskerar att svälta ihjäl. Somaliland är utsatt eftersom de flesta givarna inte erkänt landet och därför kanaliserar biståndet till regionen via regeringen i Somalia.

Mot bakgrund av det ovan anförda vill jag ställa följande fråga till statsrådet Isabella Lövin:

 

Tänker statsrådet mot bakgrund av risken för somaliska liv till följd av svältkatastrofen i regionen ta initiativ för att stödja den goda demokratiska utvecklingen i Somaliland genom att ansluta Sverige till Somaliland Development Fund och starta ett svenskt biståndskontor i huvudstaden Hargeisa?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.