Till innehåll på sidan

Sveriges skyttebanor

Svar på skriftlig fråga 2018/19:526 besvarad av Statsrådet Mikael Damberg (S)

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.

DOCX


Ju2019/

01462

/POL

Justitiedepartementet

I

nrikesministern

Till riksdagen


Svar på fråga 2018/19:526 av Sten Bergheden (M)

Sveriges skyttebanor

Sten Bergheden har frågat mig om jag har kännedom om det omfattande arbete Polismyndigheten har för avsikt att lägga ned på Sveriges skjutbanor och på skytteföreningarnas tävlingsverksamhet, och om så är fallet, anser jag att det är rimligt.

Enligt bestämmelser i ordningslagen får skjutbanor som inte hör till Försvarsmakten användas endast efter tillstånd av Polismyndigheten. Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer får meddela föreskrifter om utförande och besiktning av skjutbanor. Polismyndigheten har av regeringen bemyndigats att meddela föreskrifter om bl.a. utförande och besiktning av skjutbanor.

Jag har informerats om att Polismyndigheten har haft dialogmöten med skyttesammanslutningarna angående frågan om ändrade föreskrifter och allmänna råd om utförande och besiktning av skjutbanor. Skyttesammanslutningarna kommer få möjlighet att yttra sig över föreskrifterna och allmänna råden innan de beslutas.

Jag har därför inte för avsikt att vidta någon åtgärd med anledning av Polismyndighetens pågående översyn av aktuella föreskrifter och allmänna råd.

Stockholm den 17 april 2019

Mikael Damberg

Skriftlig fråga 2018/19:526 av Sten Bergheden (M) (Besvarad 2019-04-11)

Fråga 2018/19:526 Sveriges skyttebanor

av Sten Bergheden (M)

till Statsrådet Mikael Damberg (S)

 

Polisen håller tydligen på att planera för stora förändring för landets skjutbanor och skjutplatser i terrängen där samtliga skjutplatser och skjutstationer i terräng ska besiktas inför tävlingar.

Polisen vill exempelvis till och med räkna en fältskyttestation eller en station på en jaktstig som en ”tillfällig skjutbana”.

Man planerar tydligen detta på följande sätt:

  1. Bankontrollanter inom förbunden ska utbildas genom en veckolång utbildning (och examineras av polisen – ungefär som ordningsvakter).
  2. Inför en tävling ska dessa kontrollanter åka ut till tävlingsplatsen och dokumentera hur stationerna är byggda och skicka in denna dokumentation till polisen som sedan ger klartecken. Om klartecken ges får tävlingen sedan genomföras. För detta ska både kontrollanten och polisen kunna ta ut en avgift.

Skytteverksamhet i Sverige bedrivs i över 1 000 föreningar, och under högsäsong kan under en vecka hundratals tävlingar ordnas, med totalt flera tusen enskilda stationer.

Tävlingarna arrangeras i princip uteslutande av ideella krafter och det normala är att man bygger bana på lördag morgon och sedan hålls tävlingen senare på dagen (att bygga i förväg är normalt inte möjligt eftersom funktionärer inte kan uppbringas under arbetsveckor och eftersom målen riskerar att bli förstörda om de står ute i väder och vind). 

Med den föreslagna nya ordningen ska en kontrollant kallas efter banbygget; denne ska åka ut och kontrollera och dokumentera och därefter sända in dokumentationen till polisen. Därefter får arrangörerna vänta med att starta tills att när (om) den inskickade dokumentationen godkänns.

Att ett stort antal poliser skulle sitta i beredskap på lördagsförmiddagar för att granska flera tusen jaktstigs- och fältskyttestationer är givetvis ingen som tror är möjligt. Det troliga är i stället att det skulle bli långa handläggningstider. Därtill kommer kostnaderna för granskningarna (både polisens och kontrollanternas).

Om det som beskrivs ovan skulle bli verklighet skulle det i praktiken innebära stopp för mycket av såväl fältskytte som jaktstigar.

Med anledning av detta vill jag fråga statsrådet Mikael Damberg:

 

Har statsrådet kännedom om detta omfattande arbete som polisen har för avsikt att lägga ned på Sveriges skjutbanor och på skytteföreningarnas tävlingsverksamhet, och om så är fallet, anser statsrådet att detta är rimligt?

Intressenter

Svar på skriftliga frågor

Riksdagens ledamöter kan kontrollera regeringen genom att ställa skriftliga frågor till ministrarna. Ministrarna besvarar frågorna skriftligt.